Corrie van Binsbergen
Corrie van Binsbergen (foto: Stefe Jiroflee).

Brokken Festival bestaat tien jaar

Jazz, pop en klassiek ontmoeten elkaar al tien jaar tijdens het Brokken Festival, dat zondagmiddag 30 december in het Amsterdamse Bimhuis het tweede lustrum viert. Drijvende kracht van het festival is gitarist/componist Corrie van Binsbergen.

Weinig muzikanten zo veelzijdig als Corrie van Binsbergen (1957). “Samensteller, bruggenbouwer, orenopener, hokjesgeestverjager. Lijmt wat onsmeedbaar is. Brengt geen brokkeligheid, maar exclusief evenwicht. Is zoveel meer dan de som der delen. De verbindende schakel, grenzeloos goed. De magische muzikante”, zo is op haar website te lezen.

Corrie van Binsbergen: creatief en bijzonder veelzijdig

Na haar studie klassieke gitaar aan het conservatorium in Utrecht begon ze in 1981 haar carrière als gitarist en basgitarist in de theatervoorstelling van Frans Halsema. De brede muzikale stijl die zij ontwikkelde, is een synthese van jazz, funk, rock en improvisatie, met invloeden van Frank Zappa.

Vanwege haar creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid ontving Van Binsbergen in 1999 de Boy Edgar Prijs, een logisch gevolg van al haar grensoverschrijdende ideeën en uitvoeringen. Ze werd vooral bekend met Corrie en de (Grote) Brokken. Sinds 2000 zijn vooral verhalen en poëzie haar drijfveren, wat blijkt uit haar samenwerking met schrijvers als Remco Campert, Kees van Kooten en Esther Gerritsen. De samenwerking met dichter/schrijver Toon Tellegen werd een blijvertje.

Brokken Festival: grote variatie aan stijlen en contrasten

Corrie van Binsbergen programmeert sinds 2008 het Brokken Festival, dat wordt gekenmerkt door de grote variatie aan stijlen, contrasten en genres. Gevestigde namen delen het podium met outsiders en jong talent. Hyperenergie wordt afgewisseld met verstilling. Het tienjarig bestaan wordt gevierd met een “rijkgevuld programma met een mix van alles waar Corrie van Binsbergen en haar Stichting Brokken voor staan.”
Het jubileumconcert trapt af met Van Binsbergens ritmesectie Playstation en talenten van de HKU-opleiding Musician 3.0, gevolgd door het trio Under the Surface, waarin drie generaties samenspelen. Muziek- en filmkunstenaar Tom America brengt literatuur op geheel eigen wijze, de Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert ontmoet het improduo Two Al’s, waarna de Amsterdamse band Indian Askin het festival afsluit.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen