Opera Zuid dreigt te verdwijnen door een ernstig tekort aan subsidie. Dat werd duidelijk na het ontvangen van de beschikkingsbrief van de minister van OC&W voor de komende periode 2025-2028. In deze beschikking negeert de minister de oproep van de Raad voor Cultuur om ‘Opera Zuid actief te willen ondersteunen met aanvullende financieringsmogelijkheden, zodat er een reële oplossing komt voor de instelling’. Het door Opera Zuid gevraagde subsidiebedrag was € 3.500.000,-, terwijl er € 1.888.300 zal worden toegekend.
Doodvonnis
De Raad schrijft bovendien dat ‘Opera Zuid structureel meer armslag nodig heeft om haar basisfunctie als volwaardig operagezelschap, dat tevens fungeert als enige operavoorziening in de regio Zuid, te kunnen vervullen’. Terwijl de Raad het gezelschap als ‘onmisbaar’ en ‘voorbeeldstellend’ beschrijft, betekent de beschikking van OC&W aldus Opera Zuid ‘een onontkoombaar doodvonnis’.
De beschikking van de minister stelt het operagezelschap voor verplichtingen die onuitvoerbaar zijn binnen de toegekende middelen. Want nóg verder bezuinigen kan en mag niet meer. De Raad voor Cultuur schrijft namelijk dat het activiteitenprogramma van Opera Zuid ‘de minimale basis vormt voor een volwaardig operagezelschap in de Basis Infra Structuur, zeker omdat Opera Zuid volgens de regeling ook nog een taak heeft met betrekking tot de regionale spreiding van opera […] met nog minder producties en kortere tournees kan de instelling niet in haar basisfunctie blijven voorzien’.
Impact
De minister geeft geen gevolg aan het bovenstaande, en de gevolgen hiervan zijn rampzalig en onherstelbaar, aldus Opera Zuid. ‘De kwetsbare en onschatbare verbinding die Opera Zuid heeft kunnen leggen tussen opera en maatschappelijke terreinen als zorg, preventie en welzijn, zelfredzaamheid, educatie en inclusie, gaan kapot. Voorbeeldstellende projecten als onze Buurt Opera (die letterlijk in de schijnwerpers werd gezet door het Berenschot-rapport, opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer), gaan onherroepelijk teloor. De waarde van ons gezelschap gaat niet alleen over opera maar ook over de impact hiervan op mens en maatschappij.’
Gevaar
Tevens wordt met deze beschikking het ondernemerschap van het gezelschap onderuitgehaald: niet alleen het verdienmodel (publieksrecettes, sponsoren en donateurs) wordt ontwricht, maar ook de zorgvuldig opgebouwde relaties met coproducenten en partners, regionaal, landelijk en internationaal. Door de beschikking van de minister komt Opera Zuid bovendien verder in gevaar omdat het operagezelschap zonder de noodzakelijke additionele middelen niet aan de verplichtingen en afspraken met onze regionale en lokale overheden kunnen voldoen.
Zonder interventie van de Tweede Kamer tijdens het cultuurdebat op 11 november zal Opera Zuid ophouden te bestaan, zo luidt de conclusie.
|