Kandinsky in de voormalige Hermitage

Op 18 juni opende Koning Willem-Alexander het H’ART Museum in Amsterdam. Het voormalige Hermitage museum in de hoofdstad werkte eerder samen met de State hermitage in Sint-Petersburg, maar besloot deze banden door te snijden na de Russische inval in Oekraïne. Het nieuwe H’ART Museum werkt nauw samen met het British Museum, het Centre Pompidou en het Smithsonian American Art Museum.

Schönberg

De eerste tentoonstelling van het ‘nieuwe’ museum is meteen ook een must voor muziekliefhebbers. De expositie Kandinsky toont voor het eerst in Nederland zestig werken van de Russisch-Franse kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944) die beschouwd wordt als de grondlegger van de abstracte schilderkunst. De werken zijn alle afkomstig uit het Centre Pompidou in Parijs dat de grootste Kandinskyverzameling ter wereld herbergt. Kandinsky, die in zijn jeugd piano en cello speelde en in zijn jonge jaren beïnvloed werd door het werk van Richard Wagner, voelde een enorme affiniteit met Arnold Schönberg die net als hij van figuratief naar abstract de weg van tonaliteit naar atonaliteit bewandelde. Tussen de schilder en de componist ontstond een goede band en een grote wederzijdse beïnvloeding. Diverse schilderijen van Kandinsky hebben muziek gerelateerde titels.

Soundwalk

Vanwege de band met de muziek maakte interdisciplinair Søren Siebel in opdracht van het museum een unieke soundwalk: Imagining the Current-Future now. Met vocale aanwijzingen, soundscapes en speciaal gemaakte composities van vijf hedendaagse geluids- en één podiumkunstenaar creëerde hij een bijzondere geluidswandeling die een dialoog tussen beeld en geluid moet bewerkstelligen. De tentoonstelling Kandinsky is te zien tot en met 10 november.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen