Nieuws uit Zuid-Limburg: vorige week maandag, op 4 juni, werd de verbouwing van het Theater aan het Vrijthof hervat. In Maastricht spreken ze van de ‘tweede fase’. Als alles volgens planning verloopt, gaat de verbouwing tot de laatste week van september duren.
Het Theater aan het Vrijthof (foto: Jean-Pierre Geusens), geopend in het voorjaar van 1992, is multifunctioneel. De locatie doet dienst als concertzaal en als schouwburg. Op het programma staan opera’s, musicals, klassieke en moderne concerten, dans- en balletuitvoeringen, jazz- en wereldmuziek en toneel- en cabaretvoorstellingen. Voor ieder wat wils dus.
Fase één van de verbouwing vond vorig jaar plaats. Toen werden alle kleedkamers, het artiestencafé en de sanitaire ruimtes verbouwd. Komende periode wordt de Papyruszaal onder handen genomen. De Papyruszaal is de grote theaterzaal van het Theater aan het Vrijthof en biedt plaats aan 915 personen. De zaal wordt volledig gestript, gerenoveerd en vernieuwd. Het Limburgse theater laat weten dat onder meer de akoestiek sterk zal verbeteren. Daarnaast krijgen de luchtbehandeling, stoelen, vloeren, wanden en plafondkaatsers een opknapbeurt.
Het publiek mocht de stoffering van de stoelen rukken
Druk op de ketel? Nou ja, de eerste repetitie van philharmonie zuidnederland start op maandag 1 oktober, dus er is werk aan de winkel. Geen tijd om te treuzelen. De vernieuwde Papyruszaal wordt geopend met een feestelijk programma, laat Theater aan het Vrijthof weten. Twee coproducties van de huisgezelschappen staan op de rol, namelijk Prometheus van Skrjabin door philharmonie zuidnederland en King Lear van Shakespeare door Toneelgroep Maastricht.
Een nieuw begin is ook altijd een einde. Vooruitkijken en terugblikken horen bij elkaar. Na afloop van de voorstelling Savoir Faire van het Nederlands Dans Theater (NDT 1) uit Den Haag nam directeur Jean Boelen afscheid van de Papyruszaal in haar oude hoedanigheid. De verbouwing kon beginnen. Letterlijk, nú: de directeur sommeerde het publiek de stoffering van de stoelen te rukken en scheuren. Sloop doet leven, zullen we maar zeggen.