Advertorial
Onsterfelijke helden, gevechten op leven en dood, intense vriendschap, glorieuze avonturen: het duizenden jaren oude Gilgamesh-epos staat er vol van. Bohuslav Martinů liet zich inspireren door het heldendicht en schreef een groots oratorium The Epic of Gilgamesh. Op 23 en 24 januari ‘20 wordt het meeslepende en bovendien zelden live te horen koorwerk uitgevoerd in Concertzaal Tilburg en Muziekgebouw Eindhoven. Een concertbeleving waarin het leven wordt weerspiegelt door Brabant Koor, vocale solisten, philharmonie zuidnederland Fontys AMPA en verteller Ab Nieuwdorp.
Het heldendicht over koning Gilgamesh uit Mesopotamië geldt al 150 jaar als het oudste verhaal ter wereld. In de dichtregels gaat de koning van Uruk met zijn vriend Enkidu op glorieus avontuur, en probeert na het verlies van zijn dierbare vriend door het eten van een waterplant de onsterfelijkheid te bereiken. Het ontglipt hem, waarna Gilgamesh tot inkeer komt en als verheven mens terugkeert naar zijn volk. Minstens tweeduizend jaar lagen de kleitabletten vergeten in ingestorte koningsbibliotheken tussen de Tigris en Eufraat, maar sinds de herontdekking eind negentiende eeuw, is het een bron van inspiratie voor kunst en wetenschap.
Evenzo geïnspireerd, wekte de Tsjechische componist Bohuslav Martinů het verhaal in 1955 tot leven in een groots oratorium. The Epic of Gilgamesh behoort tot Martinů’s beste en meest gecompliceerde werk waarin het verhaal van Gilgamesh zeer tot de verbeelding spreekt. Dit indrukwekkende, maar zelden live te horen werk wordt eind januari 2020 uitgevoerd door Brabant Koor, vocale solisten, philharmonie zuidnederland en geselecteerde conservatoriumstudenten van Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA). Naast koor en solisten bevat het oratorium gesproken tekst waarin verteller Ab Nieuwdorp delen van het Gilgamesh-verhaal in een Engelse versie uitvoert.
Drie wereldpremières als reflectie op Gilgamesh
Ab Nieuwdorp neemt de luisteraars mee tussen verleden en heden, en introduceert vóór de pauze drie wereldpremières van hedendaagse reflecties op het oeroude Gilgamesh-epos. Brabant Koor verleende daarvoor een compositieopdracht aan drie Fonty AMPA compositiestudenten die zijn begeleid door de Eindhovense-Irakese componist Hawar Tawfiq. De kersverse werken hebben door toevoeging van een oud-Syrisch rietfluit – bespeeld door de befaamde Fardin Lahourpour – een uniek karakter waarin het oude Mesopotamië weerspiegelt.
Apotheose van grootschalig concertproject
Het concert The Epic of Gilgamesh is de ware apotheose van Reflections on Gilgamesh: een grootschalig concertproject van Brabant Koor dat twee voorstellingen, een compositieopdracht en het hoofdconcert The Epic of Gilgamesh omvat. In nauwe samenwerking met Fontys AMPA, Fontys Academie voor Muziekeducatie (AME) en drie Tilburgse middelbare scholen is Reflections on Gilgamesh ontwikkeld. Vanuit zowel kunstzinnig als educatief perspectief hebben maar liefst 120 jongeren hun muzikale en theatrale interpretaties op het oudste verhaal ter wereld gemaakt. Ze zijn hierin begeleid door onder anderen theatermaker Rozemarijn Romeijn en Hawar Tawfiq. Thema’s als heldendom, onsterfelijkheid en nalatenschap, vormen de rode draad door het concertproject. Uitkomsten van hun interpretaties zijn voorafgaand aan The Epic of Gilgamesh te bewonderen in de foyers van de concertzalen. Dit alles maakt Reflections on Gilgamesh een veelomvattende muziekervaring waarin het leven weerspiegelt!
Meer informatie over Reflections on Gilgamesh is te vinden op de website van Brabant Koor.
Concertinformatie:
- 23 jan. ‘20 – Concert Concertzaal Tilburg – 20.30 uur – tickets vanaf €17,50
- 24 jan. ‘20 – Concert Muziekgebouw Eindhoven – 20.15 uur – tickets vanaf €17,50
Drie Wereldpremières – compositiestudenten Fontys AMPA i.s.m. Hawar Tawfiq
Studenten Fontys AMPA
BrabantKoor
Fardin Lahourpour ney (Perzische rietfluit) o.l.v. Fontys AMPA studenten Koor/Orkestdirectie
The Epic of Gilgamesh – Bohuslav Martinů BrabantKoor
philharmonie zuidnederland
Ab Nieuwdorp verteller – Charlotte van Engeland-Janssen sopraan – Jan-Willem Schaafsma tenor –
Marcel van Dieren bariton – Frans Fiselier bas – Louis Buskens dirigent
‘Reflections On Gilgamesh’ wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Noord-Brabant, VSBfonds, Fonds Cultuur Participatie, Fontys Hogescholen, Jopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Jacques de Leeuw, ART-fact.