Jürgen Ahrend

Orgelbouwer Jürgen Ahrend overleden (1930-2024)

Op 7 augustus 2024 overleed Jürgen Ahrend, de legendarische Duitse orgelbouwer Jürgen Ahrend. Hij werd 94 jaar. Hij is in Nederland onder andere bekend van zijn grootschalige restauratie van het hoofdorgel in de Martinikerk in Groningen, alsook voor het maken van het koororgel in de Amsterdamse Oude Kerk, maar hij wordt wereldwijd geroemd om zijn cruciale rol in de heropleving van de barokke orgelkunst en zijn uitzonderlijke vakmanschap in het restaureren en bouwen van historische orgels.

Jürgen Ahrend werd in 1930 geboren in Geismar (bij Göttingen, Duitsland). Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig, toen hij samen met Gerhard Brunzema een orgelatelier oprichtte. Het duo werd toonaangevend in de ‘Noord-Duitse orgelrevolutie’ gericht op het herstellen van de authentieke historische orgelklanken. Ahrends restauraties brachten vergeten orgels terug naar hun oorspronkelijke pracht, met een ongeëvenaarde toewijding aan historische nauwkeurigheid. Naast het restaureren van orgels, bouwde hij het tweetal ook nieuwe instrumenten. Zo waren zij in Nederland verantwoordelijk voor het instrument in de Zorgvlietkerk in Scheveningen (1959) en de Doopsgezinde Kerk in Haarlem (1969).

Martinikerk

Ook het koororgel de Oude Kerk in Amsterdam is van de hand van Ahrend en Brunzema. Het instrument is in 1965 gebouw in de kast die er al sinds de zeventiende eeuw zit. Een van zijn meest beroemde projecten was ongetwijfeld de restauratie van het zeventiende eeuwse Arp Schnitger-orgel in de Martinikerk in Groningen. Dit instrument, een van de meest iconische barokorgels ter wereld, werd door Ahrend met zorg hersteld, waardoor het zijn oorspronkelijke klankkleur terugkreeg. De restauratie van het Groninger orgel wordt beschouwd als een hoogtepunt in zijn carrière en een standaard voor orgelrestauratie wereldwijd. Het Schnitgerorgel is na zijn restauraties in de jaren zeventig en tachtig wereldberoemd geworden.

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen