Finalisten Orgelcompetitie. V.l.n.r. Francesco Botti, Wibren Jonkers en Samuel Giddy

Wibren Jonkers wint Internationaal Martini Orgelconcours 2024

De Nederlandse organist Wibren Jonkers (26) heeft op zaterdag 4 augustus 2024 het International Martini Organ Competition gewonnen. Jonkers versloeg in de finale van deze derde editie van het tweejaarlijkse concours de Italiaan Francesco Botti en de Australiër Samuel Giddy. De finalisten speelden op het befaamde Schnitgerorgel in de Martinikerk werk van Bach, Jan Brandts Buys en een modern werk van componist en organist Reitze Smits.

Jonkers was van de twaalf organisten die van 3 tot en met 7 augustus in de Martinikerk in Groningen om de hoofdprijs streden de enige Nederlander. Het tekent de geringe aanwas van Nederlandse organisten, een feit dat bij de Nederlandse conservatoria niet op zichzelf staat. Volgens Jonkers hebben de meeste studenten een kerkelijke achtergrond, al deed er ook een Japanse organist mee. “Japanners verbinden het orgel niet automatisch aan de kerk, maar zien het echt als een concertinstrument. Die kant moeten wij ook op”, stelde Jonkers na zijn overwinning in het programma Podium op NPO Klassiek.

Precisie

Jonkers, die zijn conservatoriumstudie nog moet voltooien, maakte diepe indruk met zijn interpretatie van Bachs Toccata en Fuga in d BWV 565 en zijn uitvoering van werk van Bachs grote voorbeeld Dieterich Buxtehude. De jury onder voorzitterschap van organist Bernard Focroulle prees zijn technische beheersing en het vermogen om de complexe muziek tot leven te brengen met gevoel en precisie. Jonkers won een geldprijs van 5000 euro en uitnodigingen om in Groningen, Dordrecht en Nijmegen een aantal concerten te geven.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen