5 mooiste culturele initiatieven tijdens corona

Culturele initiatieven corona

Slaat de verveling toe? Luister selecteerde de 5 mooiste culturele initiatieven in tijden van corona. Als we ons huis niet uit mogen om concerten te bezoeken, dan komen de concerten toch gewoon naar ons toe. 

Nu we bijna allemaal in sociale onthouding thuis zitten, hebben we meer dan ooit een gevoel van saamhorigheid nodig. Een gevoel van samen kippenvel krijgen bij een gevoelig muziekstuk, bewonderend luisteren naar experimentele meesterwerken en hard klappen na afloop van een bijzondere samenwerking. Alle concerten en evenementen die in de komende twee maanden zouden plaatsvinden, moeten worden afgelast. Maar livemuziek gaat door, ook in tijden van de coronacrisis. Wij selecteerden de vijf mooiste initiatieven die mensen weten te binden door middel van kunst, cultuur en muziek.

5 mooiste culturele initiatieven tijdens corona

Europese concertzalen: verbinden via Facebook

Veertien Europese concertzalen geven hun publiek de kans om klassieke concerten te streamen. Het Nederlandse Concertgebouw beet de spits af met Dvořáks Negende, begeleid door dirigent Mariss Jansons. Dit concert van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks werd op 22 maart 2019 in Amsterdam opgenomen. Nu, een jaar later, is het concert te streamen op de Facebook-pagina van het Concertgebouw. Iedere avond om 20.00 uur is er een concert te zien en beluisteren op de Facebook-pagina’s van de andere deelnemende zalen, waaronder het Talinn Chamber Orchestra, l’Auditori in Barcelona, Barbican Center in London en de Elbphilharmonie in Hamburg. De uitzendingen komen voort uit de European Concert Hall Organisation (ECHO). Initiatiefnemer en secretaris Andrew Manning zegt hierover: “In tijden van tegenspoed gaan muziek en cultuur dóór. Italianen zingen vanaf hun balkon en musici geven huisconcerten op social media. Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen.”

Op vrijdag 3 april streamt het Concertgebouworkest de Matthäus-Passion. Kijk daarvoor op www.concertgebouworkest.nl

Rotterdams Philharmonisch Orkest: bont webcamorkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest stak de koppen (bijna letterlijk) bij elkaar en maakte een bijzondere video. Vanuit huis speelden de musici een versie van Alle Menschen werden Brüder van Beethoven. Zeventien muzikanten spelen los van elkaar een deel in via hun webcam en in het hoogtepunt zijn ze allemaal samen op je beeldscherm te zien. Op de achtergrond zie je bloemetjesbehang, boekenkasten, stapels cd’s en de musici dragen alledaagse kloffies. Het is een bont plaatje, dat warmte brengt in tijden als deze.

Ludovico Einaudi: Instagram-concerten

We kennen van zijn filmmuziek voor onder andere Intouchables: Ludovico Einaudi. De wereldberoemde Italiaanse componist lijdt net als vele anderen onder het coronavirus. Hij zou op 25 maart 2020 in Nederland optreden, maar mag – net als wij – zijn huis niet meer uit. Daarom geeft hij nu hartverwarmende liveconcerten via Instagram. Collectief kippenvel gegarandeerd. Hou zijn Instagram-pagina in de gaten voor de aankondiging van zo’n thuisconcert.

Thuismuseum: virtuele tour langs kunst

Niet alleen muzikanten zijn geraakt door de gevolgen van het virus, ook cultuurhuizen en musea zijn plots leeg. Vroeger droomden we van een moment alleen met De Nachtwacht, nu willen we niets liever dan terug naar volle zalen. My Daily Shot of Culture is een nieuw platform gestart, via www.thuismuseum.nl worden musea naar jou thuis gebracht. Bezoekers kunnen mee op een virtuele tour door verschillende musea, waaronder Hermitage Amsterdam, Eye Filmmuseum, Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam Museum en Museum Arnhem.

Nederlandse Bachvereniging: alternatief paasconcert

De Matthäus-Passion wordt dit jaar niet uitgevoerd. Rond Pasen word dit bekende meesterwerk van Bach traditiegetrouw uitgevoerd door talloze musici, waaronder de Nederlandse Bachvereniging. Artistiek leider en concertmeester van de Bachvereniging bedacht alternatieven: hij heeft Erbarme Dich, een onderdeel van het stuk, thuis opgenomen. De video, en andere werken van Bach, zijn op YouTube te bekijken.

Al eerder schreven we dat ook het Berliner Philharmoniker haar digitale archief gratis opent voor publiek. Meer dan zeshonderd concerten zijn gratis te beluisteren en bekijken. Registreren kan tot 31 maart, dus wees er snel bij.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen