'Thuis in muziek' van Alicja Gescinska
'Thuis in muziek' van filosofe Alicja Gescinska.

Alicja Gescinska: “Muziek fundament van ons bestaan”

Maakt muziek de mens en de maatschappij beter? Dat is een vraag waarover filosofen van alle tijden zich hebben gebogen. Alicja Gescinska denkt dat muziek eerder een verheffende dan een verderfelijke kracht bezit en een grote rol in onze persoonlijke en morele ontwikkeling kan spelen.

Dat beschrijft de Pools-Belgische filosofe in haar essay Thuis in muziek (2 oktober, De Bezige Bij). Volgens Gescinska beschouwen veel mensen muziek vandaag de dag vooral als bron van ontspanning, verstrooiing en troost. Voor het onderwijs ziet zij een belangrijke taak weggelegd. In haar essay (ondertitel: Een oefening in menselijkheid) toont zij aan dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. “Muziek laat ons thuiskomen in onszelf, en vormt ons thuis in de wereld.”

Alicja Gescinska is een toonaangevend filosofe

Alicja Gescinska emigreerde in 1988 op zevenjarige leeftijd met haar ouders uit het communistische Polen naar België, waar ze promoveerde tot doctor in de filosofie aan de Universiteit Gent, en wordt inmiddels beschouwd als een van de toonaangevende jonge filosofen van de Lage Landen. Ze oogstte alom lof met De verovering van de vrijheid (2011), een verweving van autobiografische en filosofische opvattingen over vrijheid. Ze schreef in dagblad Trouw, de boekenbijlage van De Morgen en Filosofie Magazine. Ze werkte aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College, Massachusetts, en doceerde filosofie, Europese politiek en islam in Europa.

Filosofische gesprekken en verhalen over liefde

Omdat ze zich wilde focussen op schrijven, stopte Gescinska haar academische carrière. Ze keerde in 2016 terug naar België, waar ze in het levensbeschouwelijke tv-programma Wanderlust (Canvas) filosofische gesprekken met internationaal bekende vakgenoten, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars voerde. In datzelfde jaar verscheen haar eerste roman, Een soort van liefde, die werd bekroond met de Belgische Debuutprijs. Het boek verhaalt over vele soorten liefde. Van de moeizame liefde tussen een vader en dochter tot een onverwachte liefde tussen een oudere professor en een jonge studente.

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen