Leonard Bernstein in 1955
Leonard Bernstein in 1955.

America First bij het Residentie Orkest

Nee, wees maar niet bang. Geen Trumpiaanse toestanden bij het Residentie Orkest. Wat dan wel? Ter ere van het honderdste geboortejaar van Leonard Bernstein presenteert het Haagse orkest begin november het programma America First. Maar daarmee is de kous nog niet af.

Wist u dat een pas 29-jarige Leonard Bernstein (op de foto in 1955) zijn Europese dirigeerdebuut maakte bij het Residentie Orkest? Dat deed hij om precies te zijn op 11 juni 1947. Het orkest staat stil bij Bernsteins honderdste geboortejaar met het programma America First, dat speciaal aan de wereldberoemde componist en dirigent is gewijd. Op 9 en 11 november aanstaande staat wederom een groot talent voor het orkest in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Anja Bihlmaier (1978) maakt dan haar Nederlandse debuut met een programma waar Bernstein trots op zou zijn. De opening, drie dansen uit On the Town, is van eigen hand. Daarna volgen Dvoráks Uit de nieuwe wereld (Symfonie nr. 9) en Barbers Vioolconcert met de Brits-Russische Alexander Sitkovetsky. In de woorden van het Residentie Orkest: “Twee werken die refereren aan de Amerikaanse normen en waarden.”

Eine kleine Nachtmusik van Mozart en Beethovens Vijfde symfonie

Maar zoals gezegd is er in die maanden meer te beleven in de hofstad. Richard Egarr is de vaste gastdirigent van het Residentie Orkest vanaf seizoen 2019-2020. Hij stond onlangs nog in Luister met een interessant interview. Op 23 november staat hij aan de basis van een avond met alleen maar meesterwerken. Te weten: Eine kleine Nachtmusik van Mozart, Beethovens Vijfde symfonie en het Concertstuk voor vier hoorns van Schumann.

De dag erna, op zaterdag 24 november, staat het Zuiderstrandtheater in het teken van de serie Masterclassics. Wederom treedt Richard Egarr aan en worden Mozarts Eine kleine Nachtmusik en de Vijfde symfonie van Beethoven uitgevoerd. Egarr zal er alles aan doen deze klassiekers net zo fris en overdonderend te laten klinken als bij de première.

Het publiek zit tussen de musici van het Residentie Orkest

Driemaal is scheepsrecht. Niet het Zuiderstrandtheater maar de Leidse Stadsgehoorzaal wordt op 1 december overgenomen door de geesten van Beethoven en Mozart (bovenstaand repertoire). Dan vindt daar Close to Classics plaats. Het publiek zit tussen de musici van het Residentie Orkest, in een cirkel om dirigent Jurjen Hempel heen. Klassieke muziek kwam zelden zo dichtbij.

Dan zijn we alweer bij kerstmis aanbeland. Op 14 en 16 december staat het Residentie Orkest o.l.v. Philipp von Steinaecker in het Zuiderstrandtheater, aangevuld met vier solisten en een koor. Uiteraard klinkt dan Bachs onvermijdelijke Weihnachtsoratorium.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen