Het jaar 2020 transformeerde in geen tijd van een veelbelovend naar een uitzonderlijk concertseizoen voor Amsterdam Sinfonietta. Op de planning van het gezelschap stond een recordaantal van 147 concerten, waaronder een internationale tournee met Lucas en Arthur Jussen, een landelijke tour met het Nederlands Kamerkoor en diverse andere projecten in binnen- en buitenland. Maar dat liep dus anders dan verwacht …
Veelbelovend begin
2020 begon evenwel rooskleurig voor Amsterdam Sinfonietta met tournees met Jonathan Jeremiah en Thomas Hampson. Op de vooravond van de wereldpremière van Ritratto, een opera van Willem Jeths, moesten de concertzalen in Nederland voor het eerst de deuren sluiten. Nooit eerder konden orkesten voor zo’n lange periode niet live optreden voor publiek. Amsterdam Sinfonietta zocht en vond alternatieven, mede dankzij (financiële) steun uit vele hoeken.
Online wereldpremière
De opera Ritratto ging op 21 maart 2020 bijvoorbeeld als een van de eerste producties online in wereldpremière. Want de generale repetitie zonder publiek van 12 maart – de dag dat de eerste lockdown werd aangekondigd – kon opgenomen worden. Model voor deze nieuwe opera van Jeths is het leven van de steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino in de high society van Parijs, Venetië en Rome.
Meer dan klassiek
Amsterdam Sinfonietta ging in 2020 op zoek naar creatieve oplossingen en keek over de grenzen van klassieke muziek heen, zowel met de opera Ritratto als met de tournee Breder dan klassiek in samenwerking met de Britse zanger Jonathan Jeremiah en de Empty Concertgebouw Sessions. In het lege Concertgebouw trad het gezelschap in volledige bezetting op. Het livestreamconcert was geïnspireerd op stijlen en invloeden van allerlei muziekgenres. Het concert is hier terug te bekijken.
Verbinding met andere disciplines
In Spiegel im Spiegel werden muziek en dans met elkaar verbonden. De muziek van Arvo Pärt werd door violiste Candida Thompson en pianiste Hüyla Keser uitgevoerd. De gracieuze bewegingen van aerial danser Micka Karisson van ISH Dance Collective gaf de voorstelling een extra dimensie.
Muziekfilms
De plotseling lege concertagenda bracht de uitvoering van het idee om een muziekfilm voor klassiekemuziekliefhebbers en nieuw publiek te maken in een stroomversnelling. Na de roadmovie Strings volgde onder meer de film String Orchestra x Walldance, waarvoor het gezelschap met Bencha Theater samenwerkte. Op de muziek van de Iraanse componist Farokhzad Leyegh werd een spectaculaire verticale wall dance opgevoerd op het Muziekgebouw in Amsterdam. Ook Atashgah maakt deel uit van de reeks muziekfilms. Lees er hier meer over.
Deuren open voor publiek
Op 7 juli 2021 trad Amsterdam Sinfonietta voor het eerst sinds lang weer op voor publiek. Samen met bariton Thomas Oliemans stond het gezelschap op het podium van een uitverkocht Concertgebouw. In seizoen 2021-2022 kan het publiek het muziekgezelschap aan het werk horen in zes concertseries in Amsterdam, Leiden, Enschede, Tilburg, Arnhem en Utrecht.