Het Cavaillé-Coll orgel is waarschijnlijk ook beschadigd tijdens brand Notre Dame - Luister magazina
Het Cavaillé-Coll orgel

Cavaillé-Coll orgel mogelijk ook beschadigd

UPDATE: Het wereldberoemde orgel is nog intact, meldt NOS. Dit is bekendgemaakt door de vice-burgemeester van Parijs. Het drama van de Notre Dame is waarschijnlijk niemand ontgaan. Vrijwel zeker is tegelijk met een groot deel van de kerk ook het befaamde Cavaillé-Coll orgel van de Notre Dame in vlammen opgegaan.De balans is nog niet helemaal opgemaakt, maar de voorspelling is dat orgelkast en pijpwerk op zijn minst enorme schade hebben opgelopen.

Het Cavaillé-Coll orgel

‘Le grand Orgue’ is in 1860 door Aristide Cavaillé-Coll gebouwd rondom restanten van een orgel van circa 1600. Cavaillé-Coll (Montepellier 1811- Parijs 1899) wordt beschouwd als de meest invloedrijke orgelbouwer van negentiende eeuws Frankrijk. Zijn orgels zijn in heel Frankrijk te vinden, maar ook nog ver daarbuiten. In Nederland staat onder meer een Cavaillé-Coll orgel in de Augustinuskerk in Amsterdam en in het concertgebouw Philharmonie Haarlem. Zijn grootste en bekendste orgel staat in Saint-Sulpice in Parijs, een orgel met honderd registers en vijf klavieren.

Liefst achtduizend pijpen

Het grote orgel van de Notre Dame telt zes klavieren en is samengesteld uit achtduizend pijpen. Het is net als de meeste Cavaillé-Coll orgels een zogeheten symfonisch orgel dat de klank van afzonderlijke instrumenten (klarinet, piccolo, viool, hobo et cetera) kan nabootsen, waardoor er grote symfonische werken op gespeeld kunnen worden.

Restauratie en uitbreiding

Begin deze eeuw is het orgel nog gerestaureerd en uitgebreid door orgelbouwers Bertrand Cattiaux en Pascal Quoirin. Het orgel wordt dan ook nog vaak bespeeld. Niet alleen tijdens de vier eucharistievieringen die dagelijks in dit centrum van Rooms-katholiek Frankrijk en zetel van de aartsbisschop van Parijs worden gehouden, maar ook tijdens diverse orgelconcerten. Daardoor heeft een groot aantal toeristen (de Notre Dame trekt 30.000 bezoekers per dag) het orgel ooit kunnen beluisteren.

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen