Grote kans op gehoorklachten na concert- en festivalbezoek

Concertbezoekers opgelet!

Oké, bij klassieke muziek ligt het gevaar waarschijnlijk minder op de loer. Maar tóch. De helft van onze bevolking heeft weleens gehoorklachten na festival- of concertbezoek. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau The Choice in opdracht van Alpine Hearing Protection. Het is een verontrustende uitkomst, kun je wel stellen. De Nederlandse KNO-vereniging maakt zich dan ook ernstige zorgen.

Helft van Nederlanders heeft last van gehoor

Alpine Nederland (1995) heeft gehoorbescherming als kernactiviteit. Het doel van het bedrijf is om gehoorbescherming laagdrempelig te maken. Ook zet het zich in voor bewustwording van gehoorbeschadiging. Alpine gaat er prat op dat alle producten officieel getest zijn door onafhankelijke keuringsinstanties en de CE-markering hebben.

Wat blijkt, volgens Alpine: van de miljoenen festival- en concertbezoekers heeft 57% weleens last van het gehoor. 22% geeft aan regelmatig of zelfs áltijd klachten te ondervinden. Dat te harde muziek gehoorschade oplevert, is voor 95% van de ondervraagden geen nieuws. Gek genoeg is 1 op de 5 ervan overtuigd dat de muziek op festivals en concerten niet te luid is. Althans, niet luid genoeg om gehoorschade te veroorzaken. Naïef, kun je zeggen, want in ons land is afgesproken dat het geluidsvolume bij evenementen 103 decibel mag zijn. Bij dat niveau kun je al in enkele minuten schade oplopen.

Aantal jonge mensen met gehoorklachten schrikbarend

Logisch dus dat de Nederlandse KNO-vereniging zich zorgen maakt. KNO-arts Jan van der Borden noemt het aantal jonge mensen met gehoorschade en –problemen ‘schrikbarend’. Verder geeft hij aan dat oordoppen vroeger niet ‘hip’ waren, maar dat dat argument in dit onderzoek van Alpine niet naar voren komt. Daaruit concludeert de arts van het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam: “Er heeft in Nederland dus een grote bewustzijnsslag plaatsgevonden. Nu moet hier nog op worden geacteerd.” De decibellen hoeven volgens hem niet omlaag. De verantwoordelijkheid ligt niet per se bij de organisatoren van concerten of festivals. “Vergelijk het met de discussie rondom de gezondheidsrisico’s van roken. Het verbieden hiervan blijkt vaak geen oplossing te zijn. Men moet gewoon heel goed op de hoogte zijn van de schade die hard geluid kan aanrichten. En wat je kunt doen om dit te voorkomen”, meent Van der Borden.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen