Op zondag 6 april spelen pianist Imri Talgam en verteller Lilian Kars het programma Wat blijft is de muziek… rond het werk van de in juli 1942 op 22-jarige leeftijd in Auschwitz vermoorde pianist en componist Menachem Asscher, zoon van schrijfster Clara Asscher-Pinkhof In de Uilenburger Sjoel in Amsterdam. Het concert met werken van Menachem Asscher, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Leo Smit , Karlheinz Stockhausen, Imri Tagam en Kate Moore is daarna nog te zien en te horen in de Synagoge Groningen (20 april), Huis Midwoud (3 mei) en Kamp Westerbork (4 mei). Op 6 april wordt tevens het boek De Dromer – Het onverwoestbare woord over Menachems oom Sallie Pinkhof, dichter, schrijver en persoonlijk secretaris van Joodsche Raadvoorzitter Abraham Asscher gepresenteerd.
Begenadigd pianist
In juli 1942 kreeg de 22-jarige Menachem Asscher een ‘oproep’ voor een werkkamp in Duitsland. Hij ging vol goede moed, eerst naar Westerbork en drie dagen later naar Auschwitz, waar hij vrijwel direct na aankomst werd vergast. Daar zou het verhaal zoals voor velen kunnen eindigen. Maar Menachem, zoon van schrijfster Clara Asscher Pinkhof en opperrabijn van Groningen Abraham Asscher, was een begenadigd pianist en een jonge componist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en dankzij zijn moeder kon een groot deel van zijn muziek gered worden. Deze werken bleven jaren bij de leden van de familie die de oorlog overleefden onder het stof liggen.
Speurwerk
Tot Lilian Kars, die samen met Luister- hoofdredacteur Paul Janssen werkte aan het boek over Menachems oom Sallie Pinkhof en diens familie, met dank aan het speurwerk van de overgebleven familieleden in Israël de muziek boven water kreeg. Nu klinkt deze muziek voor het eerst in het openbaar, gespeeld door de Israëlische pianist Imri Talgam. Lilian Kars vertelt aan de hand van fragmenten uit onder andere de autobiografie Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof over het leven en de ontwikkeling van Menachem terwijl het verhaal en de muziek verder reliëf krijgen door werken van Beethoven, Bach en Menachems tijdgenoot Leo Smit.
Bruut afgesneden
In combinatie met foto’s van Menachem en zijn familie brengt het de verschrikkingen van een oorlog op enerverende wijze in kaart en maakt het en passant duidelijk hoezeer er een schat aan culturele rijkdom en ontwikkeling bruut is afgesneden. Een concert vol invoelbaar drama, meeslepende muziek en uiteindelijk vooral ook hoop.
Meer informatie en tickets: uilenburgersjoel.nl, synagogegoroningen.nl en huismidwoud.nl