Zo’n 23 jaar na de oprichting van ‘zijn’ Sinfonia Rotterdam, kondigt dirigent Conrad van Alphen met trots een nieuw seizoen van het Rotterdamse orkest aan. ‘Groots en intiem’, zo noemt hij het. Grandioze klassieke meesterwerken van beroemde componisten als Beethoven, Mendelssohn en Brahms in de grote zalen van Het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam en Amare Den Haag worden afgewisseld met verfrissende afslagen naar andere genres in de intieme settings van het Rotterdamse Wereldmuseum en de Haagse Nieuwe Kerk.
Hij ontvangt hierbij solisten uit de wereldklasse, zoals Maxim Vengerov en Alvaro Siviero, maar maakt ook unieke verbindingen in de samenwerking met onder andere Artvark Saxophone Quartet. Als spetterende afsluiter van het seizoen organiseert het orkest een driedaags ‘festival’ in de Doelen, waarbij de legendarische pianist Mikhail Pletnev op drie opeenvolgende dagen soleert in álle pianoconcerten en de Paganini Rapsodie van Rachmaninov.
Sinfonia Rotterdam weet op een krachtige manier zijn publiek te roeren, zowel in minder bekende composities als klassiekers die iedereen kan dromen. Van Alphen aan het roer van het orkest heeft een rustige, gezaglijke doch theatrale uitstraling die zelfs van achter te zien is. Na afloop van een concert waant hij zich met de musici en het team tussen de bezoekers, onder het genot van een gratis drankje dat standaard bij de prijs inbegrepen zit. Als toeschouwer voel je de muziek in de zaal, maar word je andersom ook door het orkest gezien.
Het seizoen trapt groots af met de openingsconcerten in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De Hebriden van Mendelssohn zet de toon voor een theatrale, krachtige aanvang van de concerten in de grote zalen van de Doelen, Amare en Het Concertgebouw. Het programma vervolgt met ‘Sturm und Drang’ tijdens de Zesde Symfonie van Johann Wilhelm Wilms, Mendelssohn’s tijdgenoot van eigen bodem.
In Rotterdam verwelkomt het orkest de Braziliaanse pianist Alvaro Siviero: een sympathieke, bijzonder bedreven pianist met wie Sinfonia Rotterdam al meerdere malen op tournee is geweest in Brazilië. Samen brengen zij Beethovens Derde Pianoconcert. Den Haag en Amsterdam krijgen het genoegen om Maxim Vengerov, met wie Sinfonia Rotterdam vorig jaar in Rotterdam speelde, te verwelkomen tijdens het magistrale Vioolconcert van Brahms. Vengerov was zo lyrisch over zijn samenwerking met het orkest en Van Alphen, dat ze samen besloten in het komend seizoen ook de Hofstad en Hoofdstad te veroveren.
Grensverleggend is het sleutelwoord voor de verrassende samenwerking met Artvark Saxophone Quartet. In nieuwe en onbekende composities gaat het orkest het gesprek aan over wat klassieke muziek nog meer kan zijn, een vervlechting van klassiek met groove en jazz.
De klap op de vuurpeil is toch wel het Rachmaninov-Pletnev Festival. De legendarische pianist Mikhail Pletnev komt met zijn eigen vleugel naar Nederland en speelt op drie opeenvolgende dagen álle pianoconcerten en de Paganini Rapsodie van Rachmaninov. Het orkest voert daarbij samen met stagespelers van de Nederlandse conservatoria zijn tweede symfonie uit. Dit driedaags spektakel is er een om nooit meer te vergeten.
Maak de concerten van Sinfonia Rotterdam mee! Reserveer op sinfoniarotterdam.nl