Duurzame initiatieven van concertgebouwen

Ben je gek op klassieke muziek en woon je graag regelmatig een concert bij? Dan ben je misschien weleens in het Musis, het Concertgebouw of het Tivoli geweest. Het zijn niet alleen prachtige gebouwen met mooie muzikale evenementen, er zitten ook organisaties achter die duurzaamheid voorop stellen. Benieuwd hoe deze concertgebouwen hun steentje bijdragen? In dit artikel vertellen we je meer. 

Het Concertgebouw, Amsterdam

Het Amsterdamse Concertgebouw is een monumentaal pand: het is al 136 jaar oud! Het kan voor dit soort historische gebouwen lastig zijn om aan duurzaamheidseisen te voldoen. Toch hebben ze hier in 2014 als eerste Nederlandse culturele organisatie een BREEAM certificaat behaald. Hiervoor werd het Concertgebouw beoordeeld op onder andere duurzaamheid, gezondheid en toekomstbestendigheid. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar het verminderen van CO2-emissies en waterverbruik.

Het Concertgebouw is nu bezig met het behalen van een Green Key certificaat voor een Muziekpodium. Green Key focust op 12 duurzaamheidsnormen, waaronder maatschappelijke betrokkenheid en energie. Bij elke norm moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet bijvoorbeeld het aantal branduren van de verlichting zo veel mogelijk beperkt worden. Dat is niet alleen kostenbesparend in verband met hoge stroomprijzen, maar ook een stuk vriendelijker voor het milieu.

Het Musis, Arnhem

Ga je graag naar het Musis voor een klassiek concert? Dan heb je misschien opgemerkt dat het gebouw in 2019 een restyling heeft ondergaan. Zo werd het balkon voorzien van een nieuwe groene inrichting en liggen er nu maar liefst 198 zonnepanelen op het dak. Hiermee wekken ze (deels) hun eigen energie op: dat scheelt een hoop!

Een bezoek aan het Musis is overigens  een echte aanrader. Veel van je favoriete klassieke concerten in Nederland worden hier gehouden. Denk bijvoorbeeld aan ‘The Four Seasons (recomposed)’ of het Zondagochtendconcert van Anton Spronk & Ramon van Engelenhoven.

TivoliVredenburg, Utrecht

Duurzaamheid staat ook bij het Tivoli hoog in het vaandel. Afval wordt zo goed mogelijk verwerkt door te recyclen en afval te scheiden, maar probeert het concertgebouw afval zo veel mogelijk te voorkomen. Ook tijdens concerten wordt het gebruik van zachte plastic bekers zo veel mogelijk beperkt.

Plastic rietjes kom je in en rondom het concertgebouw niet meer tegen. Bij festivals wordt daarnaast uitsluitend composteerbaar wegwerpservies gebruikt. Ook doet TivoliVredenburg mee aan Green Stages, een afspraak tussen meer dan dertig podia en theaters in Nederland om de cultuursector te verduurzamen.

Moderne aanpassingen

Hoewel veel van je favoriete klassieke muziekstukken en componisten waarschijnlijk uit een tijd komen waarin duurzaamheid nog geen hot topic was, is het nu belangrijk om met de tijd mee te gaan. Zo blijf je genieten van al je favoriete muziekstukken in prachtige concertgebouwen zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Een win-win dus!

 

 

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen