Odyssee presenteert In Freundschaft
Odyssee presenteert In Freundschaft (foto: Merlijn Doomernik).

Ensemble Odyssee op tournee

Een battle in de klassieke muziek. Dat is onderdeel van het programma In Freundschaft van Ensemble Odyssee, dat orkestrale grandeur en solistische virtuositeit afwisselt. Het Amsterdamse gezelschap zal in november in acht Nederlandse plaatsen optreden.

Het programma bestaat uit feestelijke en virtuoze muziek van de vier Duitse barokcomponisten Johann Friedrich Fasch, Christoph Graupner, Georg Philipp Telemann en Johann Sebastian Bach. Dit viertal concurreerde in het Leipzig van 1722 voor de functie van Thomascantor, iemand die verantwoordelijk was voor de muziek in beide hoofdkerken van de Duitse stad, te weten de Thomaskirche en Nikolaikirche. Bach werd uiteindelijk de gelukkige, omdat de beoogde cantor Telemann voor Hamburg had gekozen.

Strijd tussen vier barokcomponisten

In Freundschaft is enerzijds een battle tussen deze vier componisten, weerspiegeld in de bezetting van de muziekstukken die worden gespeeld door vier kernspelers van Ensemble Odyssee: Eva Saladin (viool), George Fritz (hobo), Anna Stegmann (blokfluit) en Andrea Friggi (klavecimbel). Hun strijd omvat verschillende genres, van een soloconcert tot en met een orkestsuite.
Nadat de muzikale vrede is gesloten, volgt een harmonieus samenspel tussen de leden van het ensemble, want “om goed samen te kunnen musiceren, is het nodig dat men de concurrentie vergeet en een vriendschap aangaat.” Het publiek kan vervolgens genieten van minder bekende en klassieke stukken, zoals Bachs Vierde Brandenburgse Concert (voor viool en klavecimbel).

Ensemble Odyssee: “Historisch gefundeerde vertolkingen”

Ensemble Odyssee bestaat uit negen musici, die allen hebben gestudeerd bij pioniers van oude muziek. Het ensemble legt zich toe op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750, treedt regelmatig op tijdens nationale en internationale concertseries en nam cd’s op voor het Pan Classics- en Glossa-label. Een concert op een eerlijke en natuurlijke manier voor elk publiek zo toegankelijk mogelijk maken, is het hogere doel.
“We denken dat we ons qua filosofie en uitstraling van jonge en traditionele barokensembles in Nederland onderscheiden”, aldus Ensemble Odyssee. “We willen het publiek raken door een uitvoering van oude muziek, waarin de muziek door haar eigen zeggingskracht, zonder buitenmuzikale effecten en in een historisch gefundeerde vertolking tot uiting komt.”

De Nederlandse tournee start op woensdag 7 november in het Goethe-Institut in Amsterdam en eindigt zondag 25 november in de veertiende-eeuwse Nicolaaskerk in Wesepe.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen