Filmtip: Dracula met Het zwanenmeer van Tsjaikovski

Dracula (1931)
Bela Lugosi in Dracula (1931)

Dracula (1931) van Tod Browning wordt beschouwd als het begin van het horrorgenre. Opmerkelijk genoeg hoor je de romantische klanken van Tsjaikovski’s Zwanenmeer tijdens de openingscredits. Het is een film die precies past bij dit donkere jaargetijde. Zo houd jij die lockdown nog wel even vol!

De Britse advocaat Renfield reist af naar het onherbergzame Transsylvanië met documenten voor graaf Dracula (Bela Lugosi), die een landhuis in Engeland wil kopen. Op zijn weg naar het kasteel negeert Renfield de dorpsbewoners, die met angst in de ogen vertellen dat er in Dracula’s optrekje vampieren wonen. Al meteen de eerste nacht zet de graaf zijn tanden in Renfields hals, waardoor die zijn slaaf wordt.

Verhaal van Tod Brownings Dracula

Op de boot naar Engeland doodt Dracula de complete bemanning en wordt Renfield als enige levende persoon aangetroffen. De advocaat blijkt krankzinnig, wordt opgenomen in de inrichting van dokter Seward en wil alleen maar kleine dieren eten, omdat die hem levensenergie zouden geven. Ondertussen dringt de charismatische graaf zich op aan enkele appetijtelijke dames en is het professor Van Helsing die Dracula uiteindelijk uit diens eeuwige schemerwereld verlost door een staak door zijn hart te slaan. Hierna is de film abrupt afgelopen.

Is Dracula gebaseerd op het boek van Bram Stoker?

Tod Brownings Dracula is niet zozeer een adaptatie van het beroemde boek van Bram Stoker, maar van het toneelstuk van Hamilton Deane en John Balderston. Universal wilde aanvankelijk groots uitpakken, zoals bij The Hunchback of Notre Dame (1923) en The Phantom of the Opera (1925), maar de financiële crisis door de Grote Depressie van 1929 leidde tot een uitgeklede verfilming van het toneelstuk, aangevuld met de eerste scènes uit Stokers roman. Bovendien had de studio geen astronomisch salaris over voor de beoogde hoofdrolspeler, Lon Chaney, de grote ster van beide genoemde succesfilms, en koos men voor de veel goedkopere Bela Lugosi, wiens Hongaarse tongval en exotische verschijning uitstekend werkten in zijn rol van verleidende en bloedzuigende edelman.

Bloedzuigende edelman Bela Lugosi

Lugosi had vanaf oktober 1927 in maar liefst 261 voorstellingen op Broadway de rol van Dracula gespeeld. Naast hem zien we Edward Van Sloan als Van Helsing en Herbert Bunston als dokter Seward terug in de film. Hoewel de Duitse expressionisten al eerder het verhaal van de archetypische vampier hadden verfilmd, kregen de makers geen toestemming van Stokers nazaten om de naam Dracula te gebruiken. De zwijgende film Nosferatu (1922) van F.W. Murnau is in feite veel enger dan de Amerikaanse Dracula en zou om die reden beter de allereerste horrorfilm genoemd mogen worden.

Wist je dat …

  • Het boek Dracula van Bram Stoker oorspronkelijk geen groot succes was? Toen het voor het eerst verscheen, waren niet veel mensen onder de indruk. Pas toen in 1922 de eerste zwijgende film gebaseerd op Dracula verscheen (Nosferatu van F.W. Murnau), kregen mensen interesse.
  • Transsylvanië bekend staat om vampiers dankzij het boek? In dit historische gebied in Roemenië doet niemand een vlieg kwaad, maar door het verhaal van Bram Stoker denken veel bezoekers dat kwaad hier op de loer ligt. In het plaatsje staat zelfs een kasteel dat bekend staat als het kasteel van Graaf Dracula.
  • Vroeger werden vampiers vooral geassocieerd met wrede monsters. Dracula daarentegen was elegant, charmant en net. Bram Stoker haalde zijn inspiratie hiervoor uit de charmante acteur Henry Irving. Hij wilde zelfs dat Irving Dracula zou spelen in een toneelstuk.

Op zoek naar meer tips? Eerder schreven we al over de beste maffiafilms en -series en gaven we een Netflix film top 5!

Meer lezen? Het volledige artikel van Cor Oliemeulen over Dracula (1931) en de klanken van Tsjaikovski’s Zwanenmeer lees je in Luister-752. Hier te koop. 

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen