Frans Brüggen Foto: Annelies de Vegt

Cd van de week

De vierde cd van blokfluitist Lucie Horsch, The Frans Brüggen Project, is een hommage aan Frans Brüggen als blokfluitist: de opnames zijn gespeeld op de unieke instrumenten uit Brüggens collectie zeventiende en achttiende eeuwse blokfluiten. “Die collectie fascineerde mij zo dat ik mij niet meer kon bedwingen”, zegt de jonge blokfluitiste in de komende editie van Luister. “De klank van die fluiten leidde tot een gevoel van urgentie en inspiratie om erop te spelen en die prachtige klanken vast te leggen. Ze hebben alle zeventien een eigen verhaal, een eigen klank en een eigen persoonlijkheid.”

Het artikel in Luister is vooral een hommage aan Frans Brüggen waarin ook Walter van Hauwe, Laura Brüggen en Sieuwert Verster aan het woord komen. Bij het artikel hoort een zeer beknopte discografie van het werk van Frans Brüggen. Die discografie mag in het verlengde van de hommage aan de man die tien jaar geleden overleed deze keer gelden als gezamenlijke ‘cd van de week’.

Frans Brüggen in negen verpakkingen

1
Frans Brüggen | 17 Blockflöten

Telefunken SMA 25073-T/1-3 (3xLP)

In 1978 nam Brüggen met Anner Bijlsma (cello), Gustav Leonhardt (klavecimbel, orgel) en Nicolaus Harnoncourt (viola da gamba) een driedubbel LP-album voor Telefunken op met daarop alle 17 blokfluiten uit de collectie, inclusief de drie die buiten de opnames van Lucie Horsch moesten worden gelaten. Boeiend om de overlappende versies van een lied van Van Eyck en een fantasie van Telemann naast elkaar te leggen. De liefhebber moet bij de jacht uiteraard opletten dat het oorspronkelijke boekwerk nog in de doos zit.

2
Lucie Horsch |
The Frans Brüggen Project
CD Decca 4870642

De cd van Lucie Horsch waarop zij veertien instrumenten uit Brüggens fluitcollectie bespeelt komt aan bod in het interview met Horsch in de decembereditie van Luister. In de eerste editie van 2025 verschijnt ook de recensie.

3

The Sour Cream Legacy
The Passion of Reason | Five Centuries of ‘scientific’ music
Attacca Babel 9682-3 / Glossa GCD P31102 (2)

Dubbel CD-retrospect met muziek van De Machaut, Brumel, Preston, Cornysh, Fairfax, Tye, Bedyngham, Baldwin, Giles, Newark, Isaac, Janequin, Trebor en J.S. Bach. Bijzonder aan dit ‘retrospect’ is dat het geen compilatie van oude opnames is. Het betreft oorspronkelijke opnames uit 1993/94 en daarmee is het dus een terugblik vanuit het ensemble.

4

Sour Cream
Live at Berkeley 1975
CD/Download Bandcamp
Downloadable of als cd heeft Bandcamp een serie met vier live concerten van Sour Cream uit de periode 1978-1986 waaruit het experimentele karakter van het ensemble in de geest van die tijd treffend helder wordt. Het zijn onversneden opnames waarin zelfs het geroezemoes van het publiek tussen nummers is gehandhaafd. Puurder kan het niet.

5

Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen

Rameau: Les Boréades / Dardanus (Suites)

CD Philips 420 240-2

Waarom Brüggens opname van Rameau’s Les Boréades-suite Sieuwert Versters favoriete opname uit hun decennialange samenwerking is valt volgens Verster net als liefde niet uit te leggen: ‘Het was een avontuurlijke tijd en er zit een bijzonder verhaal aan vast. We voerden het uit in Parijs en kregen een copyrightsclaim van Éditions Stil. Omdat het werk in Rameau’s tijd nooit was uitgevoerd bleek die claim legitiem. We moesten stickers op de posters plakken: ‘Met dank aan’. Philips nam dat later niet serieus en bracht het zomaar uit. Dat heeft ze een ton aan proceskosten gekocht. Uiteindelijk moesten ook zij stickers plakken waarop Éditions Stil werd bedankt. Voor de verzamelaar is die gestickerde uitgave natuurlijk onweerstaanbaar.’

6

Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen

Haydn: Symphony 101 ‘The Clock / Symphony 103 ‘Drum Roll’
CD Philips 422 240-2

Laura Brüggens bijdrage aan deze beknopte discografie rondom Frans Brüggens nalatenschap sluit aan bij haar interview waarin ze haar vaders Haydns opnames als zijn belangrijkste bijdragen aan de barokrevival noemt. Laura: ‘De Klok is heel speels. Zoals hij het langzame deel uitbeeldt waar het mechanisme van het uurwerk kapot gaat en de hele boel uit elkaar valt, dat blijft prachtig om te horen.’

7
Sound and Soul | The Recorder Collection of Frans Brüggen

Kees Boeke en Walter van Hauwe (blokfluiten)
DVD Zen-On ZD-985252

Het gegeven dat je Sour Cream leden Kees Boeke en Walter van Hauwe in deze film uit 2015 de fluiten uit Brüggens collectie ook ziet bespelen heeft iets fascinerends. Op een CD is het toch een heel gepuzzel om fluit op stuk te plakken. Het Rijksmuseum als uitvoeringslocatie voegt nog een betekenislaag toe.

8
Sour Cream | Reveil en Revolte
Cas Smithuijsen
(auteur); Walburg Pers
Voor het zojuist verschenen boek over de Sour Cream periode zie het interview met Sour Cream lid Walter van Hauwe. Boeiend is het contrast tussen de herinneringen van Laura Brüggen met betrekking tot haar vaders introverte karakter en de extravagante, op pop-acts en Dada gebaseerde avant-gardistische stage acts van het ensemble, dat ook qua repertoire geen avontuur uit de weg ging. Het heeft er alle schijn van dat pa Brüggen een man van meerdere gezichten was.

9

De Frans Brüggen Collection Poster
Geloof het of niet maar een online winkel namens Mollenhauer verkoopt indrukwekkende posters van Brüggens blokfluitcollectie. Getuige het formaat van anderhalve meter bij negentig centimeter gaat Mollenaur er vanuit dat de gemiddelde blokfluitliefhebber huismatig bemiddeld is. De enorme poster is met € 15 dan weer een koopje.

René Seghers

Facebook
Twitter

Laatste artikelen