laus polyphoniae
De Sint-Augustinuskerk, festivallocatie van voorgaande jaren. Foto: Koen van Damme

Bart Demuyt over Laus Polyphoniae #connects

Iedere nazomer staat Antwerpen in het teken van Laus Polyphoniae. Eeuwenoude polyfonie galmt door de straten. Algemeen en artistiek directeur Bart Demuyt vertelt over de virtuele festivaleditie van dit jaar.

Strijk eens over uw blouse of uw broek. Kijk eens aandachtig naar het textiel van de bank waarop u zit of het tapijt waarop u staat. De draden die in elkaar vervlochten zijn. Iedere draad heeft de functie een eenheid te vormen. Geen enkele draad heeft overwicht tegenover een andere. Ze brengen elkaar in balans en versterken elkaar. Dát is polyfonie, volgens Bart Demuyt, algemeen en artistiek directeur van Laus Polyphoniae. Een kathedraal aan stemmen, waarin elke stem gelijkwaardig wordt behandeld. Een mooiere beschrijving van hoe het in de hemel moet klinken, is moeilijk te bedenken.

Laus Polyphoniae van AMUZ

Iedere nazomer staat Antwerpen in het teken van deze eeuwenoude compositiestijl. Laus Polyphoniae van AMUZ is het grootste festival ter wereld dat zich uitsluitend focust op het Europese erfgoed van de polyfonie. Muziek die tot vandaag de dag onder het stof heeft gelegen, wordt ontstoft en opnieuw tot leven gebracht. De dialoog tussen oud en nieuw wordt geopend. En hoewel het coronavirus de dingen flink heeft ontwricht, laat de organisatie zich niet kennen. Laus Polyphoniae gaat, weliswaar in virtuele versie, gewoon door.

laus polyphoniae
Directeur Bart Demuyt. Foto: Koen van Damme

Digitaal platform

Demuyt: “Deze zomer delen we alle elementen van de compositiestijl die we al decennialang onderzoeken op een virtuele manier. Via een digitaal platform grijpen we terug naar het archief. We zijn diep in de materie gedoken en hebben urenlang geluisterd. Om er uiteindelijk een tiental memorabele concerten uit te pikken dat we gaan uitzenden.”

Programma #connects

Dat is niet alles. Tijdens het festival worden er documentaires uitgezonden. Kan het publiek verholen polyfonieparels ontdekken. En er is een ruim aanbod aan masterclasses in samenwerking met de Alamire Foundation van de KU Leuven. Ook vinden er drie liveconcerten achter gesloten deuren plaats. Collegium Vocale Gent, Cappella Pratensis en het Sollazzo Ensemble spelen tijdens de festivaldagen muziek die bezoekers kunnen livestreamen.

Muzikale wandeling

Dit jaar staat er nóg iets nieuws op het programma. Tijdens een wandeling lopen deelnemers langs dertig verschillende punten door Antwerpen. Bij die punten kunnen de wandelaars QR-codes scannen, waarna ze kunnenb luisteren naar een ensemble dat is aangesloten bij de International Young Artist’s Presentation. “Dat is de jonge generatie van de oude muziek.”

Ben je benieuwd? Kijk op polyphonyconnects.com voor meer informatie.

Lees het volledige artikel over Polyphony #connects en het interview met Bart Demuyt van journalist Karlijn Linssen in Luister 749.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen