Luister, ’s lands enige onafhankelijke magazine op het gebied van klassieke muziek, viert feest. Op vrijdag 2 oktober verschijnt de 750ste editie, om meerdere redenen een bijzondere uitgave.
‘Sinds 1952’ prijkt trots op de cover van Luister, het muziekmagazine voor iedereen met passie voor klassiek, dat in
2020 aan zijn 68ste jaargang is begonnen. Welk magazine kan dat nu zeggen in het huidige medialandschap? Hoofdredacteur Joris Heynen (35): “Toen mijn moeder eind jaren zestig in de bibliotheek in mijn geboortedorp ging werken, lag Luister al in de schappen. Weliswaar in een totaal andere vorm, maar toch. Dat idee vervult me van trots, dat ik als jonge hoofdredacteur aan het roer mag staan van zo’n gerenommeerd instituut.”
Betrouwbare oude dame
Een oude dame dus, Luister uit 1952, maar geen oubollige. In juli 2018 heeft het magazine een nieuwe frisse look gekregen, met een andere lay-out en bladformule. “Een uitdaging”, vervolgt Heynen, “aangezien we een grote schare trouwe en kritische lezers hebben. Veel van hen zijn al tientallen jaren abonnee. Het is onze taak om deze doelgroep zo optimaal mogelijk te bedienen. Maar aan de andere kant moeten we ook naar de toekomst kijken, naar de jonge volwassenen die geïnteresseerd zijn in klassieke muziek. Voor hen wil Luister een betrouwbare gids zijn.” Die missie begint niet in het magazine, maar op de compleet vernieuwde website en sociale mediakanalen (Facebook, Instagram) van Luister. Heynen: “Daar vinden geïnteresseerden toegankelijke informatie over klassieke muziek, albumrecensies, interviews met musici en vaste rubrieken. Wie daar geen genoeg van kan krijgen, of nog meer achtergrond, duiding en diepgang wenst, wordt vervolgens met open armen in het magazine ontvangen.”
Springlevend Luister magazine
Luister 750 mag met recht een mijlpaal in de muziekjournalistiek genoemd worden. In deze editie wordt teruggekeken, met afscheidsverhalen over Reinbert de Leeuw en Ennio Morricone, maar vooral ook vooruit. De prijs voor meest productieve dirigent van het jaar gaat naar de Fransman François-Xavier Roth, die in het openhartige coverinterview vertelt over zijn stilistische rusteloosheid. Even verderop komen we de Chinese superster Lang Lang tegen, het pianotalent Alexandre Kantorow uit Clermont-Ferrand, onze eigen piccolopionier Ilonka Kolthof en de Armeens-Amerikaanse oudgediende Sergei Babayan.
Met andere woorden: wie denkt dat klassieke muziek toch voornamelijk een reliek uit het verleden is, moet Luister
maar eens openslaan. Zowel de muziek als het magazine is springlevend. Benieuwd? Koop de nieuwste editie van het magazine hier!