De speciale uitgave van Luister neemt je mee in het tragische levensverhaal van Gustav Mahler (1860-1911). Hij grijpt je – nog steeds – naar je strot en is een van de grootste verhalenvertellers van zijn eeuw. Duik samen met ons in het leven van de componist en dirigent.
Het is honderdzestig jaar geleden dat Gustav Mahler op 7 juli werd geboren in het dorpje Kalischt aan de Boheems-Moravische grens. Vanaf zijn geboorte is hij als een spons. Hij zuigt alle indrukken uit zijn omgeving op: tragiek, pijn, muziek, poëzie, de onstuimige natuur, schoonheid en liefde.
Spons vol tranen
Hij zuigt zich zó vol, dat hij wel een uitlaatklep nodig heeft. Mahler weet wat hij wil: componist worden. Die droom moet echter lang opgeborgen worden – hij krijgt te maken met een hobbelige weg ernaartoe. De dood (voor zijn twintigste had hij al zijn halve familie begraven), liefdesverdriet (zijn vrouw versleet andere mannen bij de vleet), ziekte en afwijzing zijn grote thema’s in zijn leven. Het gaat met pieken en dalen. Omhoog en omlaag. Net als zijn muziek.
Muzikale tijdlijn van Gustav Mahler
Beweeg met je muis over de afbeelding om meer inzicht te krijgen in de levensloop van Gustav Mahler, met hoogte- én dieptepunten.
Met zijn negen-en-een-beetje-symfonieën (de tiende werd nooit voltooid vanwege zijn dood op 18 mei 1911) vertelt hij verhaal na verhaal. Bij weinig componisten is de relatie tussen leven en muziek zó duidelijk als bij Mahler.
Mahlers Symfonie nr. 1
Mahler dirigeerde in 1889 in Boedapest zelf de eerste première van de Eerste symfonie. Aan de Eerste gingen zeker twee, misschien wel drie versies vooraf, die Mahler of terugtrok of vernietigde, in ieder geval zijn ze onbekend. In de symfonie is Mahlers vorm van volksmuziek slechts één van de inspiratiebronnen. In het eerste deel citeert hij het tweede Lied eines fahrenden Gesellen en in het derde Vader Jacob, zij het in een mineurvariant. Daar blijft het niet bij: in de openingsmaten kan men vogelgeluiden waarnemen en in het derde deel klezmermuziek. Die variëteit past bij Mahler. Oordeel zelf maar.
Mahler-special
De speciale uitgave van Luister is volledig gewijd aan Gustav Mahler. De aanleiding is het Mahler Festival, dat voor de derde keer plaatsvindt in het Concertgebouw in Amsterdam van 8 tot en met 17 mei, honderd jaar na de eerste editie in 1920. Dit bewaarmagazine ligt op 6 maart in de winkel of op de deurmat van abonnees. Wil jij abonnee worden van Luister en de Mahler-special gratis ontvangen? Kijk dan hier. Als je het magazine liever eerder in huis hebt, kun je dit nu al bestellen via onze webshop. Het definitieve naslagwerk van Mahler is een collector’s item. Wees er snel bij, want de oplage is beperkt.