Muziek en het brein
Erik Scherder en Dick Swaab - Foto: Milagro Elstak

Muziek en het brein | Concertgebouw en BNNVARA

Het Concertgebouw en BNNVARA organiseren op 3 maart een college over muziek en het brein in tijden van corona. De professoren Erik Scherder en Dick Swaab spreken over het thema, verschillende musici verzorgen de muzikale omlijsting.

Erik Scherder gaf eerder colleges over muziek en het brein in het Concertgebouw. Dit keer plaatst hij, samen met collega-professor Dick Swaab, het thema in de actualiteit: hij onderzoekt de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes als tijdens een lockdown.

Lockdown: de effecten op het brein

Er komen de laatste tijd steeds meer alarmerende berichten in het nieuws. ‘Mentale gezondheid daalt naar dieptepunt, vooral bij jongvolwassenen’, meldt de site van de NOS. Bijna elf maanden lockdown eisen hun tol. Wat doet zo’n lange periode van isolatie met ons brein? Dick Swaab via een interview met het Concertgebouw: “Ieder brein is anders. Voor sommige mensen is het fantastisch dat ze niet de hele dag met andere mensen hoeven door te brengen. Voor anderen is het een ramp. In zijn algemeenheid kun je dus niet iets zeggen over de invloed van de lockdown. Maar als je naar groepen kijkt, dan zijn er altijd mensen die extra kwetsbaar zijn voor stress. Deze groep schiet in een depressie. Dat komt doordat bij hen het stress-systeem in de hersenen in een hogere versnelling staat. Ze hebben maar weinig nodig om over de klif te gaan.”

Muziek en het brein
Erik Scherder en Dick Swaab – Foto: het Concertgebouw

Muziek en het brein: Erik Scherder en Dick Swaab

Erik Scherder voegt toe: “Muziek komt binnen in hersengebieden waar ook stress zijn oorsprong vindt. Daar kan het een dempend effect hebben. Je hartfrequentie gaat omlaag, je ademhaling zakt, je komt uit dat opgejaagde gevoel. Muziek werkt remmend op de stress-systemen die Dick noemt. Het zorgt ervoor dat je een wat grotere buffer opbouwt.” Lees het volledige interview met Erik Scherder en Dick Swaab door het Concertgebouw hier.

Liveoptredens tijdens college

Diverse musici voorzien het college van liveoptredens. Pianist Cor Bakker levert als ‘sidekick’ muzikale illustraties. Bassiste en zangeres Jala Heywood, winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours, is te horen en cellist Alexander Warenberg speelt muziek van Bach. Verder zijn er optredens van pianist Nino Gvetadze en het duo Marlies Claasen en Tom Klein.

Het Concertgebouw en BNNVARA

Het college over muziek en het brein is opgezet door het Concertgebouw en BNNVARA met hulp van het NPO Cultuurmakersfonds. Het is op 3 maart om 20.30 uur te zien op NPO 2 Extra en via de website en de socialemediakanalen van het Concertgebouw. Kijk hier voor meer info.

Ben je benieuwd naar de effecten van klassieke muziek op het brein? Eerder schreven we daar al over. Lees het artikel hier!

Facebook
Twitter

Laatste artikelen