Muziekgebouw programmeert gevarieerd seizoen 24-25

Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Foto: Foppe Schut
Muziekgebouw aan 't IJ. Foto: Foppe Schut

Het nieuwe culturele seizoen nadert met rasse schreden. Vanaf dinsdag 26 maart start de kaartverkoop van seizoen 24-25 in Muziekgebouw aan ’t IJ. En dat seizoen belooft gevarieerd en kleurrijk te worden met ruim driehonderd concerten. Een kort overzicht.

Met ruim driehonderd concerten op het programma zouden muziekliefhebbers haast keuzestress krijgen. Want welke concerten pik je mee en welke laat je aan je voorbijgaan? Handige hulp in het kiezen is de seizoensplaylist waarop dertig tracks te beluisteren zijn als voorproefje op wat later live op het podium van het Amsterdamse Muziekgebouw zal weerklinken.

Avontuur in muziek

Seizoen 24-25 van het Muziekgebouw plaatst het avontuur in muziek centraal. De programmering omvat onverwachte combinaties van werken, componisten, uitvoerenden, tradities en genres. Boudewijn Berentsen, algemeen directeur van het Muziekgebouw, zegt daarover: “Muziekgebouw aan ’t IJ is een inspirerende plek voor publiek, muziek en makers van nu. In het veelkleurige concertaanbod in seizoen 24-25 koppelen we eens te meer experiment en avontuur aan vertrouwde topkwaliteit. Wij nodigen iedereen van harte uit om met ons mee te gaan op avontuur en te genieten van de ‘in iedere bezetting goed klinkende akoestiek’ van het Muziekgebouw.”

Solisten in het Muziekgebouw

De volledige programmering is vanaf nu te bekijken op de website van het Muziekgebouw. Solisten die in seizoen 24-25 hun opwachting maken in het Muziekgebouw zijn onder anderen pianist Pierre-Laurent Aimard, bariton Matthias Goerne, violiste Vilde Frang en de Finse dirigent/cellist Klaus Mäkelä. Het oeuvre van zijn landgenote Kaija Saariaho (1952-2023) wordt geëerd tijdens het Saariaho Festival in maart 2025. Tijdens dat festival zal de Nederlandse première van haar laatste werk, het trompetconcert Hush, plaatsvinden.

Bruckner Casco

Een andere grootse componist die in de schijnwerpers wordt geplaatst, is Anton Bruckner (1824-1896). In september dit jaar zou hij zijn tweehonderdste verjaardag gevierd hebben. Of, die viert hij eigenlijk gewoon want hij leeft verder in zijn muziek. Bruckner-adept Frank Teunissen had de grote wens om in drie dagen tijd alle Bruckner-symfonieën te laten passeren. En dat is wat zal gebeuren op 13, 14 en 15 september 2024. Tien componisten en vier conservatoriumstudenten brengen dan hun interpretatie van Anton Bruckners negen symfonieën plus de Nulde en de Studiesymfonie. Lees er hier meer over.

Uit alle windstreken

Komend seizoen zijn er in het Muziekgebouw in Amsterdam ook series te horen rond muziektradities uit alle windstreken: van India, Turkije en Zuidwest-Azië tot Noord-Afrika. Virtuoze solisten als Debashish Bhattacharya, Zakir Hussain, Ahmet Aslan en Melike Sahin en ensembles als Amsterdams Andalusisch Orkest verzorgen deze wereldlijke series. Ook buitenlands, maar van iets dichterbij, is de serie Focus op Vox Luminis. Het Belgische ensemble en dirigent Lionel Meunier brengen in drie concerten muziek uit de barok en de renaissance. Onder meer een semi-geënsceneerde The Fairy Queen van Henry Purcell passeert de revue.

Bekijk de volledige programmering op muziekgebouw.nl

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen