Een absoluut gehoor kan zowel een kwelling als een zegen zijn. Mensen met een aangeboren absoluut gehoor luisteren in frequenties. Zij zullen al bij de gelijkzwevende stemming, waar we zo aan gewend zijn, regelmatig valse noten horen. Een ‘absoluut gehoor’ kun je ook aanleren. Dat is voor vele musici geen nieuws meer. Men ging er altijd vanuit dat een gedegen training van jongs af aan de oren figuurlijk in deze richting kan spitsen. Onlangs heeft een onderzoek aan de Universiteit van Surrey in Groot-Brittannië aangetoond dat volwassenen door training een ‘absoluut gehoor’ kunnen krijgen. Dit ‘absoluut gehoor’ betekent dat iemand geen referentietoon meer nodig heeft, en dus een innerlijke referentietoon heeft, om de toonhoogtes te kunnen benoemen.
Online trainingsprogramma
Hiermee claimt de universiteit dat men een ‘lang geldende mythe’ dat een absoluut gehoor een ‘zeldzame gave’ is, weerlegd heeft. Het onderzoek vond plaats onder twaalf muzikanten die een online trainingsprogramma van acht weken kregen. Ze werden steeds beter in het schatten van toonhoogten en twee van de twaalf waren uiteindelijk net zo bekwaam in het benomen van toonhoogtes als iemand met een aangeboren absoluut gehoor.
Vroege jeugd
Het onderzoek is niet geheel nieuw. Fysici en neurowetenschappers deden eerder onderzoek naar het fenomeen. Daar kwam onder andere uit dat muzieklessen in je voege jeugd helpen bij het ontwikkelen van een goed muzikaal gehoor. Wat dat aangaat niets nieuws onder de zon.
Toontaal
Ook de claim van Amerikaanse onderzoekers dat mensen die een zogenaamde toontaal zoals het Mandarijn als moedertaal hebben makkelijker een ‘absoluut gehoor’ aan kunnen leren heeft een vorm van logica. Toontaalsprekers zijn al meer gespitst op verschillen in toonhoogte en hebben in die zin hun geheugen al getraind.
Bron: NPO Klassiek