De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, heeft genoeg van ‘lompe’ toeristen en oppert een zit- en ligverbod, waarbij overtreders een boete van wel vijfhonderd euro kunnen krijgen. In de stad geldt op sommige plekken al een zitverbod en kun je ook voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden op de bon worden geslingerd.
Venetië kampt al jaren met massatoerisme. Op een gemiddelde dag komen er zestigduizend dagjesmensen, aangevoerd door cruiseschepen. Degenen die geen zin in al die verboden en drukte hebben, kunnen vanaf 5 oktober op vrijdag en zaterdag de radio aanzetten en hun verbeelding laten spreken. Je hoort dan vanaf 18:30 uur in Podium op NPO Radio 4 de twaalfdelige radioserie De lokroep van Venetië.
Venetië staat symbool voor opera
In dit programma nemen dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali de luisteraar mee naar Venetië, de stad die – naast massatoerisme – symbool staat voor opera. Het duo treedt langs het water, in steegjes en op pleinen in de voetsporen van componisten en andere kunstenaars die zich hier lieten inspireren. De zwerftochten leiden langs talrijke Venetiaanse historische bezienswaardigheden, zoals Palazzo Grimani, Teatro La Fenice, Ridotto en Hôtel des Bains op het Lido. Iedere plek kent zijn eigen verhalen en reflecteert als een spiegel van de opera.
Componisten en schrijvers gingen massaal naar Venetië
Vooral componisten en schrijvers gingen vroeger naar Venetië en raakten betoverd door de prachtige omgeving en de atmosfeer, zoals Vivaldi, Monteverdi, Mozart, Liszt, Lord Byron, Wagner en Mann. Ook de Nederlandse schrijver Louis Couperus schreef over Venetië, in Blanke steden onder de blauwe lucht: “De Piazza San Marco is het schitterend verblindende décor van de derde acte eener groote opera, de kathedraal als eene fabel, een sprookje van betoovering of er een sultan daar woont met prinsessen, in het leven van de Duizend-en-Een Nacht; en het Dogepaleis een tweede fabel, een tweede sprookje…”
De Italiaanse stad van het water is eindeloos beschreven, maar is ook verbeeld op foto’s, schilderijen en in films, zoals Dood in Venetië (naar de novelle van Thomas Mann) en de James Bond-klassieker Casino Royale.