SAINT-SAËNS

Recensie SAINT-SAËNS – Symphonies – Volume 1 & 2 (Symfonie no.1 in Es, op.2; Symfonie no.2 in a, op.55; Phaéton – Orgelsymfonie no.3 in c, op.78; Symfonie in A; Le rouet d’Omphale)

SAINT-SAËNS
Symphonies – Volume 1 & 2 (Symfonie no.1 in Es, op.2; Symfonie no.2 in a, op.55; Phaéton – Orgelsymfonie no.3 in c, op.78; Symfonie in A; Le rouet d’Omphale)
Carl Adam Landström (orgel), Malmö Symphony Orchestra o.l.v Marc Soustrot
Naxos 8.573138/9 • DDD-67’ en 72’
Uitvoering **** | Registratie ****

Twee cd’s uit een serie van drie, gewijd aan symfonieën van Saint-Saëns. Wonderkind Camille voltooide zijn eerste symfonie in 1850 op vijftienjarige leeftijd. Het jeugdwerk staat op cd nr.2 naast de beroemde orgelsymfonie uit 1886. Een mooi overzicht van het orkestrale werk van deze veelzijdige componist. De cd’s werden opgenomen in de thuishaven van het Malmö Symfonieorkest: Malmö Konserthus. Akoestisch niets op aan te merken. Enig minpuntje: de zaal heeft geen orgel. Lastig als je de orgelsymfonie wil opnemen. Maar organist Landström bespeelt helemaal geen echt orgel. Hij gebruikt ‘een Hoffrichter-console met Hauptwerk virtuele pijporgelsoftware’. Een gesampled orgel dus. En niet zomaar eentje. De samples werden, pijp voor pijp, opgenomen van het Cavaillé-Coll orgel van de abdij Saint-Etienne in Caen, Frankrijk. Een beroemd orgel uit het jaar waarin de orgelsymfonie ontstond. Techniek lost alles op. Als ik het boekje niet had gelezen, was me waarschijnlijk niets opgevallen. Maar ik las het wel, en daarna klonken de orgelakkoorden in deel vier toch ietwat van een andere planeet. Franse chef Soustrot bereidt met zijn Zweedse orkest een exquis klinkend meergangen Saint-Saëns-menu, met als desserts een lichtvoetige Le rouet d’Omphale en een sprankelende Phaéton. Dat smaakt naar meer, op naar cd nummer drie!
Machiel Swillens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen