Sallie Pinkhof

Sallie Pinkhof en het belang van kunst en cultuur

Luister-hoofdredacteur Paul janssen houdt zich met meer bezig dan louter muziek. Samen met historisch onderzoeker Lilian Kars heeft hij zich verdiept in Sallie Pinkhof en zijn familie. Sallie Pinkhof was een Joodse auteur en dichter en daarnaast persoonlijk secretaris van Abraham Asscher, de medevoorzitter van de Joodsche Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sallie is afkomstig uit een familie van wetenschappers, kunstschilders, schrijvers en musici die gezamenlijk het gehele spectrum vertegenwoordigd van alles wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s afgesneden en vernietigd is. Voor de productiekosten van het boek De Dromer – Het onverwoestbare woord is een crowdfundingsactie gestart. De actie loopt alleen deze week nog en er is nog zo’n 3000 euro nodig om het streefbedrag te halen. Alle financiële hulp is welkom via deze link.

Schrijnende getuigenis

Sallie Pinkhof was veel meer dan de persoonlijk secretaris van Abraham Asscher. Hij was een begenadigd dichter, schrijver en filosoof die bescheiden op de achtergrond bleef. Maar zijn gedichtenbundel Bergen Belsen, geschreven met de dood letterlijk in de ogen, is misschien wel de meest schrijnende getuigenis van een verblijf in een concentratiekamp. Tijd voor een heruitgave van de bundel en een biografie van Sallie en zijn familie.

Westerbork

Dat is in elk geval de stellige overtuiging van historisch onderzoeker Lilian Kars. Een overtuiging die gesteund wordt door onder anderen Bertien Minco, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork, en hoogleraar Joodse studies Bart Wallet die blij was dat er eindelijk substantiële aandacht besteed wordt aan ‘de Pinkhofjes’. De planning is een trilogie over de familie waarvan het eerste deel volgend voorjaar verschijnt.

Gedichtenbundel

“Wat mij van meet af aan trof in het werk van Sallie Pinkhof is die nadruk op schoonheid en verbondenheid in om het even wat voor omstandigheden”, verklaart Lilian Kars haar drijfveren. “Dat kwam in alles naar boven toen ik het leven van deze man ging onderzoeken die tot aan de razzia van 20 juni 1943 woonde in het huis in Amsterdam waar ik ben opgegroeid. Bijvoorbeeld in de gedichten die hij schreef in zijn laatste levensmaanden in de hel van concentratiekamp Bergen Belsen. Hij werd erom getrapt en geslagen, maar hij bleef schrijven.”

Composities

De niet meer normaal in de winkel verkrijgbare gedichtenbundel die Lilian tegenkwam in het Amsterdams Stadsarchief werd het begin van een zoektocht met grote gevolgen. Stapje voor stapje, met hulp van goed geconserveerde familiearchieven, kwamen Sallie Pinkhof en zijn familie tot leven. “Er kwam veel meer boven water dan wij ooit hadden durven dromen. Naast bijvoorbeeld het werk van zijn broer Leonard, de schilder en ontwerper, en zijn zus Clara Asscher-Pinkhof, de schrijfster, kwamen wij, via familie in Israël op de muziek van Clara’s zoon Menachem.” Zijn composities zijn volgend jaar de hoofdmoot tijdens een vertelconcert over zijn leven dat onder andere op 6 april in de Uilenburgersjoel in Amsterdam en op 4 mei in Kamp Westerbork geprogrammeerd staat. Op die data zullen respectievelijk het boek De Dromer en de heruitgegeven gedichtenbundel Bergen Belsen gepresenteerd worden.

Meer informatie: joachimsthalpublishers.nl

 

Facebook
Twitter

Laatste artikelen