Na veertig jaar trouwe dienst neemt Sieuwert Verster afscheid als artistiek coördinator van het Koningsdagconcert. Wat begon als een eenmalige opdracht tijdens het Jaar van de Muziek in 1985, groeide uit tot een traditie waarin muziek, koninklijke betrokkenheid en culturele vernieuwing versmelten. Verster was vanaf het begin de stille kracht achter de jaarlijkse muzikale ode, die inmiddels onlosmakelijk verbonden is met het koningshuis. Hij wordt met ingang van het concert van volgend jaar opgevolgd door Tamar Brüggemann, directeur van het festival Wonderfeel. “Tamar was de ideale kandidaat”, aldus Verster. “Ze was al eerder betrokken bij een editie van het Koningsdagconcert in Haarlem, en de koninklijke familie kent haar nog van toen.”
Na het succes van het muziekjaar 1985 besloot toenmalig koningin Beatrix haar man en muziekliefhebber prins Claus jaarlijks een concert aan te bieden rond Koninginnedag. Wat volgde, was een reeks concerten in Paleis Noordeinde waar muziek in de breedste zin van het woord werd gevierd. Verster werd gevraagd niet alleen het programma samen te stellen, maar ook om meerdere keren per jaar met prins Claus in gesprek te gaan over muziek. “Hij vond muziek een van de belangrijkste stemmen van de planeet”, aldus Verster.
Waarde van muziek
Er ontstond door de jaren heen een gevarieerde concerttraditie: van de vroege Josquin des Prez tot hedendaagse componisten en van Nederlandse liederen tot muziek uit Syrië en Jemen. Na het overlijden van prins Claus zette Beatrix de traditie voort en tot verrassing van velen gaf ook koning Willem-Alexander aan ermee door te willen gaan. “Niet alleen als eerbetoon aan zijn vader, maar ook om jaarlijks publiekelijk de waarde van muziek te onderstrepen”, zei Verster. “Dat vond ik een wijs besluit.” Een besluit dat ook past bij de publieke missie van koningin Máxima: muziek bereikbaar maken voor iedereen. Onder Willem-Alexander veranderde de opzet: het concert verhuisde van het paleis naar locaties door het hele land, werd prominenter op televisie gebracht, en kreeg een toegankelijker karakter. “Hij wilde het minder elitair, minder thematisch, en meer van deze tijd”, zegt Verster.
Balans
Het samenstellen van het Koningsdagconcert is een zorgvuldig proces. “We beginnen met de vraag: wat leeft er op dit moment, muzikaal én maatschappelijk? Wie verdient er een podium? En hoe kunnen we met het concert een verhaal vertellen dat verder reikt dan de noten alleen?”, zegt Verster. Het comité, waarin ook Joost van Krieken namens de NTR en harpist Remy van Kesteren zitting hebben, probeert daarbij een balans te vinden tussen kwaliteit, verrassing en relevantie.
Pynarello
“We zoeken naar programma’s die zowel het oor als het hart aanspreken én die recht doen aan de diversiteit van Nederland. Dit jaar kwamen we al gauw uit bij het orkest Pynarello, dat geweldige samenwerkingen aanging met bijvoorbeeld de geëngageerde band De Niemanders. Er klinkt muziek van Doetinchem tot Damascus.”
Vrijwillig
Verster kijkt met veel plezier terug op de vele edities en het warme contact met zowel prins Claus als prinses Beatrix. “Ik heb het altijd uit vriendschap gedaan. Voor de muziek, en voor de mensen die haar serieus nemen”, zegt hij. “Ik heb uitgerekend dat ik meer dan een jaar van mijn leven aan het Koninklijk Huis heb gegeven, vrijwillig. Mijn geliefde vond dat wel een beetje bizar, maar het was het allemaal waard.”
Bron: NPO Klassiek