Volgende week vrijdag 7 maart verschijnt de nieuwe editie van Luister. Alice Sara Ott siert deze keer de cover. De Duits-Japanse pianiste is dit seizoen artist in residence van TivoliVredenburg en dat manifesteert zich dit voorjaar in een drietal concerten. Op 10 maart geeft ze een solorecital met werk van John Field en Ludwig van Beethoven, op 20 april speelt ze met vrienden onder andere Messiaens immer aangrijpende Quatuor pour la fin du temps en op 11 mei is Schubert de hoofdpersoon en is ze naast pianist in het Forellenkwintet ook begeleider bij Schubertliederen gezongen door niemand minder dan Benjamin Appl.
In de komende editie van Luister spreekt ze vooral over het onderwerp van haar jongste cd: John Field, de ‘uitvinder’ van de nocturne. “De lyrische pianominiatuurtjes die Field bedacht, moet je echter zien als een nieuwe vorm van componeren voor de piano die van grote invloed zou blijken te zijn op de muziek van de toekomst.”
Nocturnes
“In eerste instantie wilde Field zijn werkjes ‘romances’ noemen en wie naar de eerste Nocturnes luistert, begrijpt dat ook wel. Hij speelde ook met de gedachte om wat benaming betreft iets te doen met woorden als ‘serenade’ of ‘pastorale’. Maar toen hij in 1814 de eerste drie stukken publiceerde koos hij toch voor de naam nocturne.
We moeten vooral niet vergeten dat ook de ontwikkelingen in de pianotechniek een handje meehielp aan de creatie van het genre. Het patent in 1783 van het damper pedal (sustainpedaal), verkregen door John Broadwood, maakte een andere manier van pianospelen mogelijk. Een akkoord dat met ingedrukt pedaal werd gespeeld, bleef nu doorklinken, hetgeen de pianist in staat stelde om over dat akkoord heen een melodie te spelen. De mogelijkheid voor een dromerig, romantisch, ietwat melancholieke sound werd toen geboren – en John Field maakte daar optimaal gebruik van.”
Lees meer in de editie van Luister die 7 maart verschijnt