Sneak preview

Saskia Venegas Aernouts Foto: Andreas Terlaak

De Spaans-Belgische componiste Saskia Venegas Aernouts is sinds vorig jaar aan de slag als nieuwe maker bij de Music Meeting in Nijmegen. Onder de vleugels van het dit festival werkt dit in Nederland woonachtige talent intensief verder aan haar artistieke en zakelijke ontwikkeling. Op 8 mei gaat haar strijkkwartet Through their Eyes in première in TivoliVredenburg. Een werk dat zij speciaal componeerde voor het fameuze Kronos Quartet. “Ik was vroeger violiste en ik had cd’s van het Kronos Quartet. En nu componeer ik voor hen”, zegt zij over deze droomopdracht.

Sociale thematiek

“Ik heb voor ik met componeren begon gesprekken gehad met de Kronos-oprichter David Harrington. Ik ben een componist die vaak werkt met concepten en sociale thematiek. Dan is het belangrijk om er achter te komen of de musici die je werk gaan spelen zich wel in dat concept kunnen vinden. Through their Eyes gaat over de tragische capaciteit van de mens om empathie te verliezen. Door middel van het verklanken van wat ik beschouw als ‘de open wonden van Spanje’: de onopgeloste en niet erkende misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de zesendertig jaar durende dictatuur. Tussen 1936 en 1975 werden verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid begaan; misdaden die niet worden erkend, niet worden onderzocht, niet zijn bestraft en waar zelfs niet over wordt gesproken.”

Etterende wonden

“Een volledige ontkenning waardoor de nabestaanden van de slachtoffers geen closure aan hun verdriet kunnen geven”, gaat ze verder. “Mensen willen nu eenmaal de stoffelijke resten van hun geliefden begraven om iets af te sluiten. Maar de massagraven blijven dicht en onbesproken alsof er nooit iets is gebeurd. Dat levert etterende wonden op. En de intergenerationele haat van een burgeroorlog die onderhuids nooit is afgesloten. Na de Tweede Wereldoorlog bleef er slechts één fascistisch regime over in Europa: het Francoïstische Spanje dat zesendertig jaar aan de macht is geweest en een hele generatie sterk heeft beïnvloed en onderdrukt. Dus wilde ik wel van Kronos weten of zij zich in dat concept kon vinden.”

Of het Kronos Quartet zich kon vinden in het concept en of Saskia Venegas een echt Spaanse partituur afleverde is te lezen in de komende editie van Luister.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen