De vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam heeft ruim 13.600 bezoekers getrokken. Het achtdaagse festival beleefde gisteren de finale. In thuisbasis het Muziekgebouw speelden 24 strijkkwartetten. Tussen de gespeelde stukken zaten verschillende wereldpremières en bekend en geliefd repertoire, zoals de zes strijkkwartetten van Bartók. Oprichter en artistiek directeur Yasmin Hilberdink: “Deze editie heeft opnieuw getoond dat het strijkkwartet springlevend is.”
Volgens Hilberdink omarmt de jonge generatie musici “dit krachtige en geliefde genre”. “Hun aanwezigheid op het podium heeft vele harten beroerd, waaronder die van vele jonge luisteraars. In onze beleving vindt een renaissance plaats van het strijkkwartet. Dat hebben we tijdens deze editie bevestigd gezien.”
Wereldtop meldt zich
De wereldtop speelde acht dagen lang in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Gereputeerde groepen als het Belcea Quartet, het Jerusalem String Quartet, het Australian String Quartet en het Tetzlaff Quartett maakten hun opwachting op wat het grootste strijkkwartetfestival ter wereld wordt genoemd. Ze stonden geprogrammeerd naast de jonge garde, waaronder het Leonkoro Quartet, het Marmen Quartet en het Animato Kwartet.
Hoogtepunten en premières
De organisatie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam noemt een aantal hoogtepunten, waaronder het ‘spetterende openingsconcert met het Danish String Quartet, een adembenemende Bartókcyclus, gespeeld door drie topkwartetten, Quartet & Country door het Australian String Quartet en Dr Lou Bennett AM, voor het eerst in Nederland te horen’. Wereldpremières waren er van Bushra El-Turk en Seung-Won Oh. Ook klonk nieuw werk van Garth Knox, James MacMillan, Paul Stanhope/Dr Lou Bennett AM, Dr Lou Bennett AM/Iain Grandage, Moya Henderson, Ayanna Witter-Johnson en Matijs de Roo.
Vijfde editie biënnale
De vijfde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vindt plaats van 24 tot en met 31 januari 2026. Meer info: sqba.nl