TivoliVredenburg heeft de instrumenten van het failliete De Utrechtse Muziekschool gekocht. De instrumenten zouden door de curator geveild worden om van de opbrengst de schuldeisers te kunnen betalen maar daar is door tussenkomst van de ouders van de muziekschoolleerlingen en TivoliVredenburg een stokje voor gestoken. TivoliVredenburg heeft de bieding op de gehele inboedel voor zijn rekening genomen en stelt de instrumenten direct beschikbaar voor het muziekonderwijs in Utrecht. Ook heeft een anonieme donateur een grote bijdrage geleverd aan de tienduizenden euro’s, die de instrumenten opgeteld bij elkaar kosten. Door de aankoop blijven de instrumenten beschikbaar voor muzieklessen aan kinderen en volwassenen in Utrecht.
Anonieme donateur
Toen bekend werd dat de instrumenten op de veiling zijn aangeboden, zijn docenten, ouders en diverse Utrechtse muziekorganisaties met elkaar in overleg gegaan over de mogelijkheden om deze te behouden voor muziekonderwijs in Utrecht. Er is zelfs een poging gedaan om de veiling langs juridische weg te stoppen. Uiteindelijk bleek TivoliVredenburg bereid om de collectie aan te kopen, daarbij ondersteund door een anonieme donateur die een grote bijdrage heeft geleverd aan de kosten van de instrumenten. Het doel is om de instrumenten meteen beschikbaar te stellen voor het muziekonderwijs in de stad.
Instrumentenfonds
De instrumenten, waaronder piano’s, blaasinstrumenten en slagwerk, worden teruggebracht naar de lokalen en ruimtes in het pand aan het Domplein. Muziekdocenten, muziekgezelschappen en andere culturele instellingen kunnen deze dan weer gebruiken om hun lessen en activiteiten te hervatten. De Utrechtse muziekorganisaties, die verenigd zijn in het Utrechts Muziekoverleg, gaan ondertussen samen met de gemeente Utrecht de mogelijkheden bekijken om de instrumenten in een instrumentfonds onder te brengen. Vanuit zo’n fonds zouden de instrumenten in bruikleen gegeven kunnen worden voor muzieklessen of muziekuitvoeringen in Utrecht.
Euforie
Muziekdocent Mariëlle Landheer zegt in een artikel op de website van RTV Utrecht: “Het is gewoon fantastisch. Niet alleen voor het muziekonderwijs in Utrecht, maar voor de hele cultuursector, dat dít nog mogelijk is.”
De instrumenten dreigde ver onder de verkoopprijs weg te gaan. Zo is de nieuweprijs van een pedaalharp van het merk Lyon & Harp ruim 6000 euro. De teller op de veilingsite stond op 1300 euro. Muziekdocente Landheer maakte zich ook zorgen of er wel voorzichtig wordt omgesprongen met sommige instrumenten. Maar na het nieuws dat de instrumenten weer gebruikt kunnen worden, overheerst vooral de euforie. “Er stond een foto van de klavecimbel op de site, daar hoort een hoes bij maar die is achtergebleven in het gebouw aan Domplein. Zonder die hoes kun je klavecimbel eigenlijk niet verantwoord vervoeren. Grote kans dat hij beschadigd raakt.”
Wanbeleid
De Utrechtse Muziekschool ging afgelopen zomer failliet. Na een lange periode van financieel wanbeleid van het vorige bestuur, moest de muziekschool de deuren sluiten. Zo werd de huur en de energierekeningen maandenlang niet betaald. Sinds het faillissement moeten docenten zelf ruimtes huren om les te geven. Door de beslaglegging van de curator dreigden alle instrumenten uit de ruimtes te verdwijnen. Dankzij het genereus ingrijpen van TivoliVredenburg en de anonieme donateur kunnen de muzieklessen in het hart van Utrecht voortgezet worden.