Ludwig van Beethoven schreef slechts één muziekstuk voor meer dan één solo-instrument. De in 1803 gecomponeerde ‘Tripel Beethoven’ zal vanaf 23 november vijf dagen achtereen in Belgische muziekgebouwen worden uitgevoerd door Symfonieorkest Vlaanderen, dat bij die gelegenheid de nieuwe Estse dirigente Kristiina Poska (hierboven op de foto) introduceert.
Het Tripelconcert voor viool, cello en piano in C majeur, Op. 56 bestaat uit drie delen: Allegro, Largo en Rondo alla polacca. Het langzame begin met brede toonladders in een matig marstempo vormt een grootschalige introductie naar dramatisch herhaalde noten en de finale. De cello (bespeeld door de Franse Camille Thomas) en de viool (bespeeld door de Belg Lorenzo Gatto) verzorgen het melodische gedeelte, discreet begeleid door de piano (bespeeld door diens landgenoot Julien Libeer).
Eerste vrouwelijke dirigent
De Estse dirigente Kristiina Poska is de eerste vrouw die voor het Symfonieorkest Vlaanderen staat. Het zestigkoppige gezelschap, dat is uitgegroeid tot een vaste waarde in het culturele landschap van Vlaanderen, verzorgt uitvoeringen en creaties van klassiek symfonisch repertoire tot en met hedendaagse muziek met eigentijdse vertolkingen. De orkestleidster kan meteen aan de bak met het Tripelconcert: drie solisten als één stem.
Gratis muzikale voorprogramma’s
Naast de ‘Tripel Beethoven’ voert Symfonieorkest Vlaanderen twee andere muziekstukken uit, namelijk Symfonie nr. 9 in C. D.944 ‘De Grote’ van Franz Schubert en Expired – miniature for orchestra van Karel Stulens. In het laatstgenoemde werk buigt de jonge Belgische componist zich over de oude meester Beethoven. Enkele concerten worden voorafgegaan door gratis muzikale voorprogramma’s, waarin enkele musici kamermuziek ten gehore brengen.
De concertreeks omvat uitvoeringen in Brugge (23 november), Gent (24 november), Antwerpen (25 november), Heist-op-den Berg (30 november) en Oostende (2 december).