Muze van Zuid tovert vijf buurten voor de vijfde keer om tot het decor van vijf dagen boordevol concerten en evenementen. Het festival wekt zo de muziek tot leven van componisten naar wie 65 straten in Amsterdam-Zuid genoemd zijn. Van de straten in de Concertgebouwbuurt tot De Pijp en de Zuidas.
Van 14 tot en met 18 september 2022 wordt in Amsterdam-Zuid het muzikale erfgoed onder het spreekwoordelijke stof vandaan gehaald. Muze van Zuid presenteert een uitgebreid programma met topmusici uit binnen- en buitenland. De eer om het festival te mogen openen, is aan jazztrompettiste Ellister van der Molen. Samen met haar band RED brengt zij in Tempel jazzmuziek uit de jaren vijftig.
Huisconcert
Tempel is naast buurt- en zorgcentra een van de culturele plaatsen waar Muze van Zuid het programmeren van livemuziek stimuleert. Het festival zet ook in op huisconcerten, de Belle soirée parfumée op donderdagavond bijvoorbeeld. Sopraan Renate Arends en pianiste Eke Simons presenteren tijdens het Frans getitelde huisconcert de archiefpremière A Cycle of Songs from the Chinese op. 26 van Dirk Fock. Ook liederen van Constant van de Wall, Paul Seelig en Maurice Delage evenals Debussy’s La soirée dans Grenade voor piano solo worden ten gehore gebracht.
Van Nederlandse bodem
Muze van Zuid laat het niet bij die ene archiefpremière. Het festival zet een brede waaier aan muziekstijlen van renaissance tot nu in de kijker en haalt onderbelichte muziek van Nederlandse bodem uit de schaduw van vaak gespeelde werken. Zoals composities van Louis Andriessen of van polyfonisten uit de Lage Landen, die via de Alpen naar Italië reisden. Het Dudok Quartet speelt op vrijdag 16 september eigen bewerkingen voor strijkkwartet van vocale muziek van De Machaut, Des Prez, Ockeghem en Palestrina.
Muzikale wandeling
Het Amsterdamse strijkkwartet is ook aan het werk te zien in het Dufayhuis, waar de 92ste verjaardag van componist en Zuid-bewoner Theo Loevendie gevierd wordt. Het Dudok Quartet speelt er zijn String Quartet no. 2: Introduction & Dances, alsook een nieuw arrangement voor strijkkwartet van Dufay. Wie nieuwsgierig is naar hoe strijkinstrumenten gebouwd worden, kan deelnemen aan de Max Möller-wandeling met een bezoek aan het atelier van vioolbouwer Andreas Post. Ook tijdens de rondwandelingen met artistiek leider Huib Ramaer heeft het publiek de kans om de benen te strekken. Ramaer laat met behulp van speakers horen wat er muzikaal leeft en klinkt achter de straatnamen, muren en gebouwen van Zuid.
Ga naar de website van Muze van Zuid voor meer informatie, het volledige festivalprogramma en de kaartverkoop.