Twintig avondconcerten, negen lunchconcerten, masterclasses, een wandelconcert en een symposium. Dat zijn de ingrediënten van de achtste editie van het Geelvinck Fortepiano Festival, dat van 9 tot en met 22 augustus wordt gehouden in Amsterdam en Zutphen. Het festival is het grootste ter wereld op het gebied van het spelen op historische piano’s.
Diana Weston speelt Bartók en Debussy
Fortepiano is de overkoepelende naam van vroege versies van de piano uit de achttiende en negentiende eeuw. Het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen, een van de drie locaties van het festival, herbergt de grootste collectie historische piano’s in Nederland. Het overige programma speelt zich af in Amsterdam, in Museum Cromhouthuis en in het Geelvinck Pianola Museum.
Tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival komen ook stukken op andere oude piano’s aan bod. Zo speelt Diana Weston werk van Bartók en Debussy op een klavecimbel van Wanda Landowska en Max Lakeman op een Steinway-pianola met Welte-systeem. Artistiek leider van het festival, Michael Tsalka, heeft voor de gelegenheid enkele muzikale vrienden uitgenodigd, zoals Gabriele Toia (improvisatie) en Alon Sariel (mandoline).
Primeur: Fortepiano Wandelconcert
Liefhebbers horen werk van klassieke componisten als Bach, Chopin, Schubert, Mozart en Liszt, maar er zijn ook concerten met nieuw eigentijds werk op historische piano’s van bijvoorbeeld Martijn Padding en Aspasia Nasopoulou. Aanstormend talent als Olga Pashchenko, Cristian Leal, Patricia Gil en Aurelia Visovan spelen een aardig deuntje mee.
Het Geelvinck Fortepiano Festival kent een aanzienlijk muzikaal-wetenschappelijk gehalte. Zo nu en dan is er uitleg over instrumenten en muziekstukken, terwijl de Engelse toetsenist Richard Egarr en de Amerikaanse muziekprofessoren Peter Sykes en Dennis James in oude glorie teruggebrachte juweeltjes tot leven brengen.
Tijdens deze editie wordt voor het eerst een Fortepiano Wandelconcert gehouden. Zondag 19 augustus zijn er drie korte concerten in historische huizen in Zutphen. Onder begeleiding van een gids komen tijdens de wandeling verschillende forte- en tafelpiano’s aan bod. Gespecialiseerde pianisten, zoals Megumi Tanno, Chie Hirai en Tullia Melandri, geven uitleg. Zij worden muzikaal begeleid door gitarist Izhar Elias en Evan Buttar en spelen werken van onder meer Mozart, Beethoven en Schumann.
Achttiende-eeuwse glasharmonica voor publiek bespeeld
Het Geelvinck Muziek Museum verwierf dit voorjaar een achttiende-eeuwse glasharmonica. De Amerikaanse musicus Dennis James zal dit bijzondere instrument voor het eerst voor publiek bespelen. De glasharmonica, in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin, bestaat uit een serie glazen die ronddraait aan een as. Het werkt hetzelfde als met een vochtige vinger over de rand van een wijnglas te draaien. Klassieke muziekcomponisten als Mozart en Beethoven schreven muziek voor de glasharmonica. Recent gebruikten Ennio Morricone en Tom Waits het kenmerkende geluid in hun composities.
Al met al dus genoeg redenen om het Geelvinck Fortepiano Festival te bezoeken, volgens de organisatie een verborgen parel voor het alternatieve circuit. “Wie mainstreammuziek saai vindt, moet gaan luisteren naar het authentieke geluid van deze achttiende- en negentiende-eeuwse piano’s in de intieme, informele sfeer.”