Calefax

Calefax Compositiewedstrijd 2024

De jaarlijkse compositiewedstrijd van Rietkwintet Calefax, die die komend jaar voor de zeventiende keer gehouden wordt, is uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. De eerste twee edities kenden nog Nederlandse winnaars, maar sindsdien komen zowel de deelnemers alsook de winnaars uit alle windstreken. Zo won de Zweed Erik Valdemar Sköld de vorige editie met zijn compositie Óðinn. Daarmee stimuleert de compositiewedstrijd een trend waarmee Calefax zelf begonnen is: het rietkwintet is dankzij de vijf Nederlandse blazers uitgegroeid tot een internationaal geïmiteerde kamermuziekbezetting. Dat blijkt ook uit een van de prijzen van de compositiewedstrijd. Verschillende internationale ensembles gaan het winnende werk spelen, en het Kroatische Kalamos Reed Quintet en het Amerikaanse Voyager Reed Quintet gaan een eigen favoriete inzending uitvoeren.

Jury

Ook de juryvoorzitter die met de vijf Calefaxleden de winnaar bepaalt liegt er niet om. Niemand minder dan een van Nederlands internationaal meest uitgevoerde componisten, Michel van der Aa, neemt deze taak op zich. De uitdaging klinkt ‘simpel’: schrijf een ouverture van ongeveer zes minuten voor de vijf instrumenten van het rietkwintet (hobo of althobo, klarinet in Bes of in A, Alt- of sopraansaxofoon, basklarinet en fagot) en maak kans op de prijs van 2500 euro. Ook gaat Calefax het winnende stuk uitvoeren of opnemen in 2025.

 

Spelregels

De verdere spelregels zijn als volgt:

Inzendingen moeten uiterlijk ingediend zijn op 11 december 2024, 09.00 uur.

De compositie moet anoniem in PDF, zowel in C als met getransponeerde partijen gemaild worden naar productie@calefax.nl.
Een componist mag maximaal 1 werk indienen voor de competitie.
De inzending moet aan één van de twee volgende omschrijvingen voldoen:
– het is een origineel werk voor rietkwintet, of
– het is een arrangement van een eigen werk.

Het gebruik van elektronica in het werk is op bepaalde voorwaarden toegestaan. Zie voor verdere informatie: calefax.nl

Facebook
Twitter

Laatste artikelen