Antony Hermus, de nieuwe chef-dirigent van het Belgian National Orchestra
Antony Hermus, de nieuwe chef-dirigent van het Belgian National Orchestra

Antony Hermus nieuwe chef-dirigent Belgian National Orchestra

Het Belgian National Orchestra stelt de Nederlandse dirigent Antony Hermus vanaf seizoen 2022-2023 aan als nieuwe chef-dirigent. Hermus neemt het dirigeerstokje over van Hugh Wolff, die sinds 2017 het Belgische orkest leidt. Wolff dirigeert vanaf september 2021 zijn laatste seizoen en blijft daarna als emeritus dirigent nog twee jaar betrokken bij het orkest, dat in de kracht van vernieuwing en authenticiteit gelooft. Hermus zal als nieuwe chef-dirigent het publiek de komende vier seizoenen dan ook laten kennismaken met nieuwe symfonische meesterwerken en weinig uitgevoerd repertoire.

Antony Hermus

Hermus is een succesvol symfonisch concert- en operadirigent. Hij begon zijn carrière in Duitsland, waar hij door het Duitse magazine Opernwelt drie keer tot ‘Dirigent van het jaar’ werd uitgeroepen. Nu dirigeert hij bij diverse Nederlandse orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest, en is hij regelmatig te gast bij buitenlandse orkesten, zoals Royal Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Bamberger Symphoniker, Melbourne Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra en zo meer. Daarnaast is hij jurylid van International Conduction Competition Rotterdam en vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest en Opera North. Aan deze lijst van grootse orkesten die hij mag dirigeren, voegt hij vanaf seizoen 22-23 het Belgian National Orchestra toe.

Belgian National Orchestra

De Nederlandse dirigent verbindt zich voor vier seizoenen aan het Belgische orkest. In het eerste seizoen zal Hermus acht concerten dirigeren als toekomstig chef-dirigent. Vanaf seizoen 23-24 zijn dat er achttien per seizoen. Hermus: “Ik ben bijzonder blij en voel me erg vereerd door de warme uitnodiging van het Belgian National Orchestra om hun volgende chef-dirigent te worden.” Het orkest ontstond in 1936 onder de naam Nationaal Orkest van België. Vandaag de dag werkt het mee aan educatieve projecten en begeleidt het muziekwedstrijden. Het orkest programmeert symfonisch repertoire van de negentiende en twintigste eeuw, maar ook filmmuziek en hedendaagse muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Muziek geeft het universum een ziel

Hermus trad al twee keer op met het Belgian National Orchestra. In juni 2019 dirigeerde hij een concert met onder meer Dances from Galanta van Zoltán Kodály, fragmenten uit Prokofievs Cinderella en het tweede vioolconcert van Paganini, met Lorenzo Gatto als violist. Tijdens een concert in oktober 2020 liet Hermus het Brusselse publiek zijn interpretatie van de derde symfonie van zowel Schubert als Sibelius horen. De keren dat ik reeds voor het orkest stond, werd ik getroffen door de bijzondere toewijding van zowel de muzikanten als het management. Plato zei ooit: ‘Muziek geeft het universum een ziel, de geest vleugels, de verbeelding een hoge vlucht … muziek schenkt leven aan alles.’ Ik kijk ernaar uit om samen met het Belgian National Orchestra te streven naar een wereld vol unieke klanken, een wereld waarin wij met onze muziek een verschil kunnen maken,” aldus Hermus.

Nieuw en weinig gespeeld werk

Hans Waege, intendant bij het Belgian National Orchestra, ziet de Nederlandse topdirigent als “een inspriator pur sang”. Volgens hem zullen de nieuwe chef-dirigent en de musici de werken die het publiek zo graag hoort, samen naar een hoger niveau kunnen tillen. Waege: “Antony Hermus was een onbetwistbare eerste keus van alle betrokkenen, niet in het minst van de musici van het Belgian National Orchestra zelf. De komst van Antony Hermus is iets waar ik zelf ongelofelijk naar uitkijk. We gaan een mooie tijd tegemoet! Hij zal het publiek nieuwe symfonische meesterwerken leren ontdekken en ook een muziekrepertoire laten weerklinken dat minder vaak gespeeld wordt.” Op 24 september 2021 leidt de aanstaande chef-dirigent het Belgian National Orchestra tijdens een concert in de Brusselse Bozar. Daar brengen ze, in een symfonische compilatie van Henk de Vlieger, Meistersinger van Wagner en Concertino da camera van Ibert, samen met saxofonist Simon Diricq. Lees er hier meer over.

Publieksontwikkeling

Naast zijn werk als chef-dirigent zal Hermus ook actief betrokken zijn bij publieksontwikkelingsprojecten van het orkest, zowel binnen als buiten de concertzaal. Dat hij Nederlands en Frans spreekt, is daarbij een grote meerwaarde. Met deze projecten zet het orkest zich in voor de samenleving. Anthony Devriendt, voorzitter van het artistiek commissie van het Belgian National Orchestra: “We zijn als orkest bijzonder blij met deze keuze voor een rijk getalenteerde muzikant en dirigent. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken.”

Hugh Wolff als emeritus dirigent

Hugh Wolff start in september aan zijn laatste seizoen als chef-dirigent van het Belgian National Orchestra. Daarna blijft hij als emeritus dirigent nog twee jaar betrokken bij het orkest. In zijn vijfde en laatste seizoen als chef-dirigent zal Wolff negen concerten dirigeren. Op het programma staan Mahlers Das Lied von der Erde, Prokofievs Sinfonia Concertante, het nieuwjaarsconcert en een gloednieuwe familievoorstelling gebaseerd op composities uit Roméo et Juliette van Berlioz, Prokofiev en Bernstein. Zoals gewoonlijk zal Wolff het publiek laten genieten van een brede waaier van componisten en solisten. Komend seizoen staan onder anderen componist in residence Thomas Adès, mezzosopraan Michele DeYoung en celliste Alisa Weilerstein op het podium.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen