International Conducting Competition Rotterdam maakt finalisten bekend

Carlos Agreda, een van de finalisten van de International Conducting Competition Rotterdam. Foto: Allard Willemse
Carlos Agreda, een van de finalisten van de International Conducting Competition Rotterdam. Foto: Allard Willemse

Begin juni 2021 vond in De Doelen in Rotterdam de openingsronde van de eerste editie van de International Conducting Competition Rotterdam plaats. Na de online voorronde, waarin vierentwintig jonge dirigenten Sinfonia Rotterdam dirigeerden, blijven er nu zes finalisten over. Zij zullen van 26 mei tot en met 3 juni 2022 aan het werk te zien zijn tijdens het daadwerkelijke concours.

Het eerste dirigentenconcours Rotterdam (ICCR) ontving honderdvijfenzestig inschrijvingen van internationaal talent. Uit de aanmeldingen werden via een online voorronde vierentwintig jonge dirigenten geselecteerd om Sinfonia Rotterdam te dirigeren in de Grote Zaal. In de eerste voorronde werd er gewerkt met repertoire van Haydn, Beethoven en Mendelssohn. De kandidaten die deze eerste ronde overleefden, dirigeerden in de tweede ronde werk van Mozart en Stravinsky. De voorrondes zijn terug te kijken via de website van het concours.

Zes finalisten

De zes getalenteerde dirigenten die het tot de grote finale van de International Conducting Competition Rotterdam schopten: Martijn Dendievel (1995, België), Carlos Ágreda (1991, Colombia), Luis Toro Araya (1995, Chili), Joel Sandelson (1994, Verenigd Koninkrijk), Bertie Baigent (1995, Verenigd Koninkrijk) en Chloe Rooke (1996, Verenigd Koninkrijk). Zij werden verkozen door de selectiejury die bestond uit Anja Bihlmaier, Sian Edwards, Ara Guzelimian, Antony Hermus, Wayne Marshall, Kenneth Montgomery en Elmar Weingarten.

 

 

Finale in 2022

De finale bestaat uit zes themarondes zodat de dirigenten de kans krijgen om hun expertise te tonen. Zo zullen de finalisten niet alleen klassiek of hedendaags werk dirigeren, maar ook opera en groot symfonisch. Elke ronde vormt een volwaardig project met repetities en een afsluitend avondconcert. Op het stadspodium van Rotterdam zal er ook een gratis openluchtronde plaatsvinden, de zogenaamde Proms.

Toporkesten

De zes overgebleven getalenteerde dirigenten krijgen de kans om voor die concerten met verschillende toporkesten samen te werken. Voor deze eerste editie, waarvan de finale plaatsvindt van 26 mei tot en met 3 juni 2022 zijn dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, Sinfonia Rotterdam, DoelenEnsemble en Rotterdam Symphony Chorus.

Grote namen in de jury

De jury van de ICCR bestaat uit de dirigenten Giordano Bellincampi, Karina Canellakis, Jonathan Darlington, Jane Glover, Antony Hermus, Ton Koopman, Wayne Marshall, Kenneth Montgomery, Franck Ollu, Lahav Shani, Ed Spanjaard, Joshua Weilerstein, John Wilson en Yip-Wing Sie. De componisten Michel van der Aa, James MacMillan en Anna Thorvaldsdottir vervolledigen de jury samen met musicus Maxim Vengerov en managers Deborah Borda (CEO New York Philharmonic), Ara Guzelimian (artistiek directeur Ojai Music Festival), Sophie de Lint (directeur Nationale Opera) en Elmar Weingarten (voormalig intendant Berlin Philharmoniker).

Prijzenkast

Deze jury zal per ronde een award aan de ‘beste specialist’ uitreiken. De Grand Prix voor de ‘beste allrounder’ zal ze aan één dirigent toekennen. Ook het publiek zal zijn zegje mogen doen en stemmen op zijn favoriet. In de totale prijzenpot zit 80.000 euro. Bovendien krijgen de winnaars drie jaar lang ondersteuning bij hun carrière en de kans om hun debuut op grote internationale podia te maken. Daarnaast worden alle laureaten persoonlijk gecoacht vanuit een Career Development Programm, met engagementen bij internationale toporkesten, masterclasses en begeleiding in PR.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen